Meteor Grupa ide u stečaj. Župan poručuje: JPP nije upitan

Objavljeno: 25.04.2012. 14:45

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: meteor-grupa.hr

Meteor Grupa, jedna od najvećih građevinskih kompanija u Varaždinskoj županiji koja je prije samo četiri godine zapošljavala više od 300 ljudi i ostvarivala neto dobit od više desetaka milijuna eura, danas se nalazi pred zidom. Zbog velikih dugova i nemogućnosti plaćanja istih, kompanija će najvjerojatnije uskoro završiti u stečaju. Istražili smo hoće li se stečaj Meteor Grupe i na koji način odraziti na projekt javno-privatnog partnerstva u Varaždinskoj županiji budući da je Meteor bio jedan od najvećih privatnih partnera u sklopu tog projekta.

Prijedlog za pokretanje stečaja u Meteor Grupi na varaždinskom Trgovačkom sudu podnio je jedan od najvećih vjerovnika, zagrebačka građevinska tvrtka Korni, a Sud je odlučio da se prije pokretanja stečaja izvrši financijsko vještačenje kako bi se točno utvrdile obveze, potraživanja i imovina Meteor Grupe.

Vještačenje je u tijeku i trebalo bi završiti u sljedeća dva tjedna kada bi na varaždinskom Trgovačkom sudu trebalo biti održano novo ročište na kojem će se odlučiti hoće li i pod kojim uvjetima Meteor Grupa ići u stečaj.

U međuvremenu, Uprava kompanije je odlučila osnovati četiri nove tvrtke i na njih prenijeti poslovanje Meteor Grupe. Vlasnik i direktor kompanije Duško Paripović ističe međutim da imovina nije prenošena na nove tvrtke tako da u stečajnom postupku ni jedan vjerovnik nebi trebao biti zakinut.

- Treba naglasiti i da dugovi nisu veći od temeljnog kapitala, zadržane dobiti i rezervacija tako da bi svi vjerovnici u stečajnom  postupku trebali biti namireni. Nas je u principu „ubila“ samo nelikvidnost. Platili smo ceh razvoja, pokleknuli pred činjenicom da smo u teškim gospodarskim uvjetima odlučili reinvestirati dobit umjesto da je zadržimo. To, u kombinaciji sa padom građevinskih aktivnosti i padom cijene nekretnina dovelo nas je do ove situacije - poručuje Paripović.

Stanovnike Varaždinske županije međutim najviše zanima što će se nakon stečaja Meteor Grupe dogoditi sa objektima koje je ta građevinska kompanija izgradila modelom javno-privatnog partnerstva.

Meteor Grupa je naime bila jedan od najvećih privatnih partnera Varaždinskoj županiji prilikom financijski izdašnog projekta izgradnje i dogradnje škola i školskih sportskih dvorana u Varaždinskoj županiji. Meteor Grupa je u sklopu tog projekta izgradila čak 18 školskih objekata.

No, ako Meteor Grupa ode u stečaj, njihovo daljnje korištenje od strane školaraca ne bi trebalo biti upitno. Ti objekti naime nisu u vlasništvu Meteor Grupe nego tri tvrtke posebne namjene koje se brinu o plaćanju obveza prema bankama i državi te održavanju objekata.

- Ti objekti ne ulaze u stečajnu masu Meteor Grupe i prema tome školarci će ih i dalje moći koristiti, odnosno model javno-privatnog partnerstva nije ugrožen. Županija i jedinice lokalne samouprave svaki mjesec uplaćuju novac za najam i održavanje na te tvrtke. Taj novac se koristi za plaćanje obveza prema kreditima i porezu na dodanu vrijednost, a dio novca se koristi za održavanje. Novac za održavanje nije upitan, a nigdje ne piše da radove na održavanju mora izvršavati Meteor Grupa - poručuje Paripović.

Potvrdio nam je to i varaždinski župan Predrag Štromar koji je 2005. godine, tada kao zamjenik župana Radimira Čačića, bio zadužen za provođenje projekta javno-privatnog partnerstva.

- Naravno da smo prilikom ugovaranja tih poslova vodili računa o tome da bi se moglo dogoditi da neki privatni partneri dođu u teškoće ili završe u stečaju. Zaštitili smo se i korištenje tih objekata nije upitno tako dugo dok mi izvršavamo svoje obveze kao javni partner, odnosno uplaćujemo novac za najam i održavanje. Ugovorom je dogovoreno da ako privatni partner ode u stečaj ili likvidaciju da možemo putem javnog natječaja pronaći novog privatnog partnera koji će biti zadužen za održavanje. U slučaju Meteora to još nije potrebno, ali ako do toga dođe siguran sam da ćemo brzo pronaći novog partnera - ističe župan Štromar.

Komentari