Ministar Zmajlović: Otpad iz Varaždina ide na spaljivanje u inozemstvo

Objavljeno: 27.11.2013. 21:05

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Varkom

Smeće u Brezju, 120 000 tona u balama, bilo je tema centralnog Dnevnika HRT-a u srijedu.

Početkom godine šest tvrtki se natjecalo za saniranje tog otpada, a posao je pripao zajednici ponuditelja Cezar-Komunalac Davor - Eko-Flor. Nakon niza peripetija do sada se nikakvo rješenje za bale nije našlo.

Gost Dnevnika bio je večeras ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je potvrdio da Varaždin neće dobiti 35 milijuna kuna od Fonda za zaštitu okoliša za zbrinjavanje bala.

- Ne možemo podržati takav način sanacija bala - da se one premjeste iz Varaždina u druge dijelove Hrvatske. Idemo u prisilno izvršenje rješenja što je i nalog inspekcijskog rješenja iz 2007. godine. Problem se mora riješiti zakonito i na ekološki prihvatljiv način. U Hrvatskoj ne postoje kapaciteti koji mogu obraditi otpad i zato je jedino rješenje izvoz iz Hrvatske - rekao je Zmajlović za HRT.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode ima u planu putem Fonda za zaštitu okoliša raspisati natječaj za odvoz varaždinskog otpada u jednu od spalionica u inozemstvu koja će dati najpovoljniju cijenu.

- Mi očekujemo da Grad Varaždin i Varkom imaju osigurana sredstva za saniranje smeća, a Fond za zaštitu okoliša će sufinancirati i ovu sanaciju - rekao je Zmajlović.

Pribavljanje dokumentacije trebalo bi trajati oko šest mjeseci, a samo spaljivanje oko godinu dana.

Komentari