u protekloj godini

U Varaždinu 34 žene i 51 dijete na popisu žrtava obiteljskog nasilja - većina žena vratila se zlostavljačima

Objavljeno: 08.07.2018. 17:49

Zadnja izmjena: 08.07.2018. 19:33

Statistički podaci Doma za žrtve obiteljskog nasilja 'Utočište sv. Nikola' Varaždin donose nam indikativne, ali i poražavajuće informacije o žrtvama nasilja, vrstama i trajanju nasilja te razlozima nasilja kojima su bile izložene žrtve s područja naše i susjedne Međimurske županije u protekloj godini. 

Naime, Dom pruža usluge privremenog smještaja osobama kojima je zbog tjelesnog, psihičkog, spolnog ili ekonomskog nasilja ugrožen život i narušen vlastiti integritet i sloboda, a maloljetne osobe u takvim situacijama mogu biti zbrinute samo uz odraslu osobu. Tako je u protekloj godini pomoć u Domu zatražilo 85 osoba, najviše njih iz Čakovca, zatim Varaždina i Ivanca.

Od tih 85 osoba, 34 su odrasle osobe i to žene od 35 do 40 godina od kojih su najvećim brojem imale završenu samo osnovnu školu i bile nezaposlene, bez prihoda i u izvanbračnoj zajednici, te 51 dijete od kojih je 23 bilo predškolske dobi, 25 školske dobi i 3 srednjoškolske dobi. Prema statističkim podacima Doma, počinitelji nasilja bili su uglavnom bračni i izvanbračni partneri te bivši bračni i izvanbračni partneri, njih ukupno 31, a zanimljiv je podatak da je najveći broj korisnica Doma trpjelo nasilje do 5 godina nakon čega su odlučile prijaviti slučaj, a ima i onih koje su se na to odlučile tek nakon 10 godina zlostavljanja. 

Povratak svojem zlostavljaču 

Najveći broj žena koje su boravile u ustanovi, zadržale su se tamo vrlo kratko, do mjesec dana, a što se tiče vrsta nasilja kojima su bile izložene, to je vrlo teško prikazati i generalizirati, budući da su to nerijetko kombinacije fizičkog, psihičkog i ekonomskog zlostavljanja. No, podaci pokazuju da je ipak najveći broj žena bilo izloženo psihičkom maltretiranju, nakon čega slijedi kombinirani oblik nasilja. 

Pomalo je razočaravajući podatak da se od njih 34, čak 15 vratilo svojem nasilniku, a kao glavni razlog povratka navodile su vjeru u ljubav, nadu da se nasilje neće ponoviti i slično, gdje govorimo o emocionalnoj ovisnosti o partneru. Također, česti je razlog povratka i ekonomska ovisnost. 

 

 

 

 

 

Komentari