Naya u Trakošćanu: Publika u bisu zapjevala "Adio querida"

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 30.09.2012. 11:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Vbv.hr

Posljednji festivalski vikend 42. Varaždinskih baroknih večeri svojim su koncertom u viteškoj dvorani dvorca Trakošćan otvorili glazbenici ansambla Naya.

Nakon odlično prihvaćenih koncerata u Križevcima, Ludbregu i Krapini glazbenici ovog - po osnivaču izraelskog, a po sastavu međunarodnog i multikulturnog – ansambla, predvođeni Yanivom d'Orom, kontratenorom i umjetničkim voditeljem oduševili su i publiku okupljenu u Trakošćanu koja je u potpunosti ispunila vitešku dvoranu i njezinu ulaznu prostoriju.

Ansambl Naya stalni je gost festivala u Europi, SAD-u i Izraelu, a njegov voditelj, britansko-izraelski kontratenor, ističe kako su na njihovom repertoaru nalaze djela iz cijeloga svijeta.

- Mi se barokom bavimo kao pravim umjetničkim razdobljem u cijelome svijetu, od Italije, Njemačke, Engleske do Grčke, Iraka i Maroka. Moglo bi se to nazvati kao svjetskom baroknom glazbom - nagasio je Yaniv d'Or. Skladbe koje su izveli na svom gostovanju na Varaždinskim baroknim večerima većinom su sefardskog, odnosno španjolskožidovskog podrijetla.

- Mnogo je Židova nakon Španjolske inkvizicije otišlo širom svijeta i razvili su poseban glazbeni stil kojeg smo obrađivali i s zapadnog i s istočnog gledišta. Recimo, lutnja dolazi od instrumenta zvanog ud iz sjeverne Afrike, kojeg je primjerice Monteverdi puno koristio u svojim djelima - pojasnio je d'Or, kojem su se u dvorcu Trakošćan u izvođenju pjesama i skladbi pridružili Yair Dalal svirajući ud, Thomas Boysen na teorbi, Nora Roll na violi da gamba, Erez Mounk na udaraljkama i Yotam Haimovich na sitru.

Glazbenici nisu krili zadovoljstvo nastupom na varaždinskom baroknom festivalu.

- Prvi sam puta u Hrvatskoj, stigli smo prije pet dana i već smo imali k oncerte u tri grada i zaista sam ugodno iznenađen vašom zemljom i njenom ljepotom. Mislim da je publika na našim koncertima bila uistinu zainteresirana da upozna našu glazbu. Koncerti na Varaždinskim baroknim večerima  novo su sjajno iskustvo za naš ansambl - zaključio je d'Or. A da je i njihov  trakošćanski nastup bio odlično prihvaćen svjedoči podatak da je publika u bisu zajedno s glazbenicima zapjevala tradicionalnu židovsku pjesmu Adio querida.

Komentari