Novi natječaj za socijalne stanove, slijedi revizija postojećih

Objavljeno: 24.01.2014. 12:04

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: ilustracija - Andrej Švoger

Grad Varaždin na današnjoj je konferenciji za novinare najavio raspisivanje novog natječaja za dodjelu socijalnih stanova našim najugroženijim sugrađanima. Također, najavljena je i revizija postojećih socijalnih stanova.

Natječaj će, nakon gotovo sedam godina, biti raspisan tijekom idućeg tjedna. Radi se o objektu u Hrašćici, odnosno o 28 stanova. Cijena kvadrata zakonski je propisana, a iznosi 2,7 kuna po kvadratu.

Izuzetno mi je drago da smo gotovo nakon sedam godina došli u fazu raspisivanja novog natječaja za socijalne stanove. Radi se o objektu u Hrašćici, ukupno je to 28 stanova od čega su četiri prilagođena za invalide. Stanovi su površine od 33 do 72 kvadrata. Cijena je zakonski propisana, dakle 2,7 kuna po metru kvadratnom, što za stan od nekih pedeset kvadrata iznosi oko 135 kuna mjesečno – rekao je gradonačelnik Goran Habuš.

Na posljednji natječaj, koji je bio raspisan 2009. godine, u rok je bilo podneseno 244 prijava, a van roka još dodatnih 106 prijava. Kako najavljuju u Gradu, kriteriji u odnosnu na pravilnik otprije dodatno su postroženi. Kreće se i u reviziju postojećih stanova.

 – Želimo zaista garantirati da te socijalne stanove u najam dobiju upravo oni koji su najugroženiji, odnosno kojima je to najpotrebnije. Paralelno s time, ide se u reviziju postojećih socijalnih stanova. Grad ima dosta stanova koji su podijeljeni u te svrhe, ali to ne znači da netko ima pravo doživotno taj stan koristiti. Napravit će se revizija da se vidi je li netko od postojećih najmoprimaca u tim stanovima izašao iz kriterija socijalno ugroženih – istaknuo je Habuš i pozvao sve građane koji imaju potrebu za socijalnim stanom da se jave na natječaj sa svom potrebnom dokumentacijom.

Za socijalne stanove i sve dodatne informacije, zadužena je Javna ustanova Gradski stanovi.

Za sve one koji su zainteresirani za podnošenje zahtjeva za socijalne stanove, Javna ustanova Gradski stanovi obavlja sve te poslove i građani se mogu u svakom trenutku nama obratiti za dodatne informacije i podatke. Sva potrebna dokumentacija navedena je na zadnjoj stranici formulara za podnošenje zahtjeva. Kriteriji za dobivanje socijalnog stana propisani su pravilnikom, a isključivo će se gledati kriterij socijalnog statusa podnositelja zahtjeva i članova njegovog obiteljskog domaćinstva jer smatramo da je to najvažnije – rekao je Vladimir Kukec, ravnatelj JUGS-a.

Revizija će se provesti nad postojećim ugovorima za 341 stan, koliko ih Grad Varaždin trenutno ima u vlasništvu ili ima nad njima pravo raspolaganja.

Naravno da u tim stanovima ima različitih kategorija, od nekadašnjeg stanarskog prava do nacionaliziranih prostora. To će sve detaljno proanalizirati, prekontrolirati kroz reviziju do kraja ove godine, a postojeći će se ugovori također prilagoditi novom pravilniku – naglasio je Kukec.

Natječaj će tijekom idućeg tjedna biti raspisan na internetskim stranicama Grada Varaždina i u jednom lokalnom tjedniku. Trajat će najvjerojatnije do kraja veljače, a useljenje u socijalne stanove, prema procjenama JUGS-a, bit će realizirano do Uskrsa.

Komentari