Obilježavanje "Tjedna borbe protiv tuberkuloze" od 14. do 21. rujna

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 13.09.2013. 20:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Ilustracija,Wikipedia

Svake godine Hrvatski Crveni križ obilježava ''Tjedan borbe protiv tuberkuloze'' od 14. do 21. rujna, čime se nastoji upozoriti sve građane, oboljele osobe i članove njihovih obitelji na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze.

Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obvezala se na provođenje zdravstveno preventivnih programa za suzbijanje tuberkuloze.

U mnogim zemljama svijeta volonteri i osoblje nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca skrbe o ljudima koji žive s HIV-om i tuberkulozom. Svake godine HCK tradicionalno obilježava Tjedan tijekom kojeg volonteri i djelatnici društava Crvenog križa u cijeloj zemlji organiziraju brojne aktivnosti te posjećuju bolesnike lošijeg imovnog stanja u njihovim domovima i bolničkim odjelima gdje im donose pakete hrane i higijenske potrepštine. Na taj se način također nastoji upozoriti na prisutnost i pravilno liječenje tuberkuloze u Hrvatskoj.

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec tjedan će obilježiti dana 19. rujna 2013., u četvrtak, na sljedeće načine:

1) U suradnji sa Bolnicom za plućne bolesti i TBC Klenovnik i OŠ Metel Ožegović, Radovan, predavanjem na temu ''Tuberkuloza'' . Predavanje je namijenjeno učenicima 7. i 8 razreda i njihovim nastavnicima, a putem power-point prezentacije bit će prezentirane osnovne informacije o TBC-u, načinima zaraze, mogućnostima liječenja, rasprostranjenosti bolesti, stanju u RH i Varaždinskoj županiji, te prevenciji od ove, danas još uvijek prisutne zarazne bolesti. Predavanje će održati djelatnici Bolnice za plućne bolesti i TBC – Klenovnik.

2) Podjelom edukativno-promidžbenog materijala Hrvatskog Crvenog križa svim učenicima koji će sudjelovati na predavanju.

3) Posjetom Bolnici Klenovnik, dana 19. rujna uz uručivanje prigodne donacije za bolesnike.

Prema službenim podacima u Hrvatskoj je posljednjih desetljeća zabilježen postupni pad broja oboljelih od tuberkuloze koji je u 2011. godini iznosio 19 novooboljelih na 100 tisuća stanovnika, a u 2012. 13 novooboljelih na 100 tisuća stanovnika.

Varaždinska županija bilježi 14 novooboljela na 100 tisuća stanovnika u 2012., prema podacima HZJZ.

Komentari