Obnovljene crkvene orgulje u Ljubeščici

Objavljeno: 14.04.2013. 15:08

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Ljubescica.info

U župnoj crkvi Majke Božje Snježne, u Ljubeščici je održana svečanost kolaudacije i blagoslova obnovljenih crkvenih orgulja.

>> Orgulje župne crkve Majke Božje Snježne vape za obnovom

Misno slavlje predvodio je te je orgulje blagoslovio preč. Blaž Horvat, rektor varaždinske katedrale. Nakon mise, na kojoj je pjevao domaći župni zbor uz pratnju orguljašice Pavice Mičuda, održan je svečani koncert na kojem su nastupili varaždinski katedralni orguljaš Višeslav Jaklin, koji je odsvirao nekoliko skladbi za orgulje, sopranistica Jelena Štefanić iz Varaždinskih Toplica koja je uz orguljašku pratnju izvela dvije pjesme, te muška vokalna skupina KUD-a Novi Marof koji su otpjevali dvije skladbe. Župnik preč. Stjepan Makar zahvalio je svim sudionicima svečanosti te svima koji su pomogli obnovu orgulja.

Prvi pisani zapis i zapis o orguljama u župnoj crkvi u Ljubeščici nalazi se u kanonskim vizitacijama: "Orgulje imaju šest registara i u dobrom su stanju!" Za vrijeme požara u Ljubeščici 1885. stradale su i orgulje: "ne potpuno, ali su jako stradale". Djelomično su popravljene, ali se uvidjelo da će trebati nabaviti nove, što je učinjeno 1901. za župnika Jurja Tomca. Majstor novih orgulja s osam registara bio je Josip Brandl iz Marburga. Godine 1960. postavljen je motor na orgulje, a obnovljene su 1994. g.

Zadnjih nekoliko godina u zimsko vrijeme orgulje nisu mogle svirati pa je trebalo napraviti cjelovitu obnovu i restauraciju orgulja. Obnova je povjerena restauratorima, orguljarima braći Franji i Peri Moritz iz Ilače. S obnovom se počelo u svibnju 2012. godine, ali se pokazalo da dotadašnji pneumatski sustav nije trajno rješenje, pa su orguljari instalirali elektromagnetski sustav. Orgulje su do kraja obnovljene i uštimane prije Uskrsa.

Komentari