Odluka o optužnici protiv Čehoka i Patafte u četvrtak?

Piše: eVz/Index.hr

Objavljeno: 04.05.2012. 15:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda završilo je svoju sjednicu u predmetu koji se vodi protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, poduzetnika Davora Patafte te još tri osobe i tri Pataftine tvrtke. Odluka Optužnog vijeća očekuje se sljedeći tjedan, najvjerojatnije u četvrtak.

Kako doznajemo, odvjetnici svih osumnjičenih danas su završili s očitovanjem na USKOK-ovu optužnicu te je Optužno vijeće zaključilo sjednicu, a svoju odluku objavit će sljedeći tjedan, najvjerojatnije u četvrtak.

Uloga Optužnog vijeća je ispitati pravnu i materijalnu utemeljenost optužnice koju je USKOK u prosincu podigao protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, varaždinskog poduzetnika Davora Patafte, direktora komunalne tvrtke Varkom Tomislava Kezelja, članice uprave Pataftine T7 Grupe Narcise Huljev i poduzetnika Hrvoja Vojvode te tri Pataftine tvrtke.

Treba naglasiti da Optužno vijeće ne odlučuje o krivnji osumnjičenih nego jesu li prikupljeni dokazi na kojima se temelji optužnica zakoniti i valjani i izvedeni na pravno prihvatljiv način. Eventualno potvrđivanje ili djelomično potvrđivanje optužnice ne znače da će na suđenju osumnjičeni biti proglašeni krivima.

Optužno vijeće inače ima nekoliko opcija. Optužnicu mogu potvrditi u cijelosti ili samo neke njezine dijelove, mogu je u potpunosti odbaciti ili vratiti USKOK-u na doradu.

Državni odvjetnik koji zastupa USKOK može povući optužnicu i predložiti podnošenje nove optužnice, a pravni zastupnici osumnjičenih imaju pak pravo upozoriti na eventualne nezakonite dokaze i nedostatke u istrazi.

Podsjetimo, Ivan Čehok i Davor Patafta uhićeni su u lipnju prošle godine zbog sumnje da su se udružili s još tri osobe i počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na te zlouporabe.

U prosincu prošle godine USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu kojom tereti osumnjičene da su se u razdoblju od 2007. do 2011. godine povezali u zajedničko djelovanje u namjeri pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi trgovačkim društvima u vlasništvu Davora Patafte, na štetu Grada Varaždina i tvrtki u vlasništvu Grada.

Čehok je, prema optužnici, u prethodnom dogovoru s Pataftom, u navedenom razdoblju u više navrata pogodovao Pataftnim tvrtkama. Konkretno, radi se o poslovima na zbrinjavanju komunalnog otpada, kupnje zemljišta za program poticane stanogradnje po cijeni znatno većoj od tržišne, te poslova kojim će se Patafti omogućiti preuzimanje upravljanja aerodromom Varaždin.

Prema optužnici, tvrtke u vlasništvu Davora Patafte pribavile su na taj način nepripadnu materijalna korist u iznosu od oko 35,8 milijuna kuna, koliko je već isplaćeno tvrtkama u vlsništvu Patafte, a Grad Varaždin oštećen je za oko 49,5 milijuna kuna.

 

Komentari