Varaždinske Toplice

Održana radionica u sklopu izrade Lokalne razvojne strategije LAG-a Izvor

Objavljeno: 22.01.2016. 08:54

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 08:28

Foto: Varaždinske Toplice

U organizaciji Lokalne akcijske grupe Izvor i Grada Varaždinskih Toplica u četvrtak je u prostorijama Grada održana radionica u sklopu izrade Lokalne razvojne strategije LAG-a Izvor.

Riječ je o strategiji pomoću koje će se spomenuti LAG neposredno kandidirati za sredstva mjere 19.2 Ruralnog razvoja, a koja će „povući“ za korisnike s područja šest općina i dva grada koji čine LAG Izvor. Uz Varaždinske Toplice članovi LAG-a Izvor su grad Ludbreg te općine Veliki i Mali Bukovec, Sveti Đurđ, Martijanec, Trnovec Bartolovečki i Rasinja.

Tridesetak okupljenih predstavnika udruga i OPG-ova s područja Varaždinskih Toplica tako je, prema savjetima Marine Koprivnjak iz Hrvatske mreže za ruralni razvoj, iskoristilo radionicu za izradu SWOT analize.

- Cilj je da se u ovom trenutku vidi kakva je situacija na ovom području, a to će se napraviti pomoću SWOT analize. Ta vrsta analize dat će pregled prednosti koje ima grad Varaždinske Toplice, ali i nedostatke, odnosno slabosti. Također, analiza bi trebala pokazati koje mogućnosti odnosno prilike pruža okruženje, ali i koje opasnosti postoje odnosno prijetnje – pojasnila je Koprivnjak.

Podijeljeni u nekoliko skupina predstavnici udruga i OPG-ova detektirali su prednosti i nedostatke, ali i mogućnosti te prijetnje odnosno opasnosti. Ovako prikupljeni podaci stručne osobe u LAG-u Izvor iskoristit će za izradu SWOT analize Grada Varaždinskih Toplica. Nakon što se iste takve analize naprave u svih osam jedinica lokalne samouprave, koliko ih okuplja LAG-izvor, sve zajedno poslužit će za izradu Lokalne razvojne strategije neophodne za prijavu za mjeru 19.2 Ruralnog razvoja.

Po riječima projekt menadžera LAG-a Izvor, Mirka Herenčića, Strategija se treba izraditi do kraja ožujka, dok se objavljivanje natječaja očekuje do kraja svibnja.

U izradi SWOT analize sudjelovala je i gradonačelnica Goranka Štefanić. Istaknula je kako Grad koristi svaku priliku za edukaciju i pomoć udrugama i OPG-ovima s područja grada, kako bi one što efikasnije sudjelovale u povlačenju sredstava iz raznih fondova odnosno mjera poput spomenute mjere 19.2 Ruralnog razvoja.

Komentari