Održana sjednica Skupštine DVD-a Komarnica Ludbreška

Objavljeno: 01.04.2015. 07:54

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: DVD Komarnica Ludbreška

Izvor: galerija-images/dvd komarnica ludbreska

U Komarnici Ludbreškoj, jednom od najmanjih naselja u općini Sveti Đurđ, od 1951. djeluje dobrovoljno vatrogasno društvo, najmlađe među 6 takvih organizacija na području općine.

Društvo je specifično po tome što djeluje u vrlo maloj sredini, odnosno naselju koje broji oko 50-tak domaćinstava. Unatoč tome, vrijedno je istaknuti kako gotovo svako domaćinstvo ima barem jednog člana Društva. Stoga Društvo danas broji 50-tak članova, od čega 20-tak operativnih, a od 2009. godine izuzetno je intenziviran rad s najmlađim članstvom odnosno vatrogasnom mladeži.

Svoju redovnu sjednicu Skupštine DVD Komarnica Ludbreška je održalo 21. ožujka ove godine, uz nazočnost 40-tak članova Društva, načelnika Općine Sveti Đurđ Josipa Janyja, predsjednika VZO Sveti Đurđ Krunoslava Turkovića te mještana naselja.

U izvješću koje je podnio predsjednik Društva Božidar Kraus spomenuto je kako je 2014. godine bila posebno aktivna za članstvo, od najmlađih u dobi od 7 godina do najstarijih u dobi od 77 godina. Među 58 članova 9 je članova podmlatka i 10 članova mladeži, dok među punoljetnim članovima broji 11 vatrogasaca, 11 vatrogasaca 1. klase i 6 dočasnika 1. klase.

Prošla godina bila je obilježena elementarnom nepogodom odnosno poplavom, ali i složenim požarom gospodarskog objekta na području naselja, uzrokovanog udarom groma tijekom jakog nevremena. Na tehničkim intervencijama utrošeno je nekoliko stotina radnih sati, ispumpavajući vodu iz poplavljenih domaćinstava odnosno gradeći zečje nasipe. Uz angažman gotovo svih članova Društva, u tim je aktivnostima sudjelovalo ukupno 55 mještana. Članovi Društva ispumpavali su tijekom rujanskih poplava i u domaćinstvima na području Luke Ludbreške, Obrankovca i Svetog Đurđa. Sudjelovali su na zajedničkoj pokaznoj vježbi svih DVD-a s područja općine, obilježili Florijanovo u Hrženici s 20-tak članova, sudjelovali u tijelovskoj procesiji i čuvanju Božjeg groba u župnoj crkvi u Svetom Đurđu, na Sve Svete dežurali na groblju, kontrolirali ispravnost hidranata u Luki i Komarnici.

U ljepši dio aktivnosti Društva svakako se ubrajaju vatrogasna natjecanja. U društvu je aktivno natjecateljsko odjeljenje ženskog podmlatka u dobi od 6 do 12 godina koje postiže zavidne rezultate. Ponosni su na osvojena 4. prva, 2 druga, 3 treća i 4 četvrta mjesta, uz nekoliko osvojenih medalja. Kvalificirali su se na županijsko natjecanje. Po prvi puta Društvo je organiziralo pozivno otvoreno vatrogasno natjecanje pod pokroviteljstvom općinskog načelnika Josipa Janyja. Organizacija je bila na razini, no za više od 10-tak odjeljenja trebati će još malo tradicije i sudjelovanja na natjecanjima u regiji.

Članovi Društva tijekom cijele godine bili su vrlo vrijedni te su uz pomoć Općine Sveti Đurđ i VZO Sveti Đurđ servisirali kombi vozilo, prekrili krovište vatrogasnog spremišta limom, itd.

U planu rada za 2015. godinu, uz provedbu vatrogasne operative, pobrojeni su edukacija članstva, legalizacija vatrogasnog spremišta, organizacija natjecanja, sudjelovanje u županijskom te drugim natjecanjima u regiji, uređenje odnosno asfaltiranje poligona za uvježbavanje, nabava i servis vatrogasne opreme itd.

U završnom dijelu sjednice u zvanje „vatrogasac“ promovirani su Nikola Radašić, Karolina Crkvenčić, Sabina Crkvenčić i Nikolina Vukina. U zvanje „vatrogasac 1. klase“ promovirani su Denis Radašić, Mario Radašić, Josip Pavlinec i Krunoslav Markulinčić. Novim „vatrogasnim dočasnikom 1. klase“ postao je Siniša Pokos, dok su za specijalnosti „rad s dišnim spravama“ i „strojar“ usavršeni Denis Radašić i Josip Pavlinec.

Društvo se prigodnom plaketom za potporu Društvu, ali i samom naselju, zahvalilo općinskom načelniku Josipu Janyju, u čijem je kasnijem govoru istaknuta primjerna sloga i zajedništvo koje postoji u ovom mjestu.

Aktivnosti Društva u svom je prigodnom govoru pohvalio i predsjednik VZO Sveti Đurđ Krunoslav Turković, dok je na sjednici nakratko boravio i županijski vatrogasni zapovjednik i zapovjednik VZO Sveti Đurđ Stjepan Kovaček.

{gallery}dvd komarnica ludbreska{/gallery}

Komentari