Održane radionice "Volontiranje za zajednicu" u Volonterskom uredu Međimurja

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 09.04.2013. 18:42

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

U prostorijama udruge Autonomni centar – ACT u Čakovcu proteklog je vikenda održan ciklus radionica "Volontiranje za zajednicu".

Radionice su organizirane u sklopu programa Volonterskog ureda Međimurja i bile su podijeljene u dva dijela.

Sudionici prve radionice pod nazivom "Volontiram", koja je održana u petak 5. travnja naučili što je volontiranje, što je Zakon o volonterstvu, Etički kodeks volontiranja, koja su prava i obveze volontera, kako izgleda volonterski ugovor, kako evidentirati volonterske sate, čemu služi volonterska knjižica, o praksi volontiranja u Hrvatskoj i u Europi, te kako početi volontirati, kako se uključiti i kome se javiti.

Sudionici druge radionice pod nazivom "Volontiram u zajednici" koja se održala u subotu 6. travnja naučili su kako volontiranjem potaknuti razvoj zajednice, što je Europska volonterska služba, što čini timski rad, što je građanski aktivizam, kako organizirati kampanju ili akciju i što su inicijative građana i mladih.

Radionice je vodila Filipa Blažon, dugogodišnja aktivistica i volonterka, s iskustvom u vođenju radionica iz područja volonterstva, nenasilja i ljudskih prava, komunikacije i organizacije javnog događanja. Održavanje radionice potpomognuto je sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih.

Iduća akcija bit će educiranje građana o volonterstvu u sklopu projekta "Otvorene mogućnosti" kojeg provodi Udruga slijepih Međimurske županije. U gradu Prelogu, općinama Donja Dubrava, Sveta Marija, Belica, Mala Subotica, Nedelišće i Strahoninec održat će se javne tribine na kojima će se raspravljati koje su to potrebe lokalnih zajednica i kako prepoznati kojim volonterskim programima se one mogu rješiti.

Ovaj projekt dio je decentraliziranog modela financiranja razvoja civilnoga društva kojeg provodi Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Komentari