Oko 600 djece uključeno u dvije radionice GDCK Ivanec

Objavljeno: 09.11.2014. 16:44

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: GDCK Ivanec

Izvor: Radionica u školi u Salinovcu

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec već treću godinu za redom provodi projekt "Volim pomagati" i "Učimo o Crvenom križu". S projektom su započeli i ove školske godine u OŠ Ivanec i PŠ Salinovec i DV Lepoglava.

Radionicama Crvenog križa učenici usvajaju humane vrednote, razvijaju socijalne vještine, ohrabruju takvi osjećaje i djelovanja, a sve navedeno dio je kvalitetnog odgoja i odrastanja.

Tijekom listopada u OŠ Ivanec, PŠ Salinovec, i DV Lepoglava provedeno je ukupno 19 radionica Crvenog križa i njima obuhvaćeno ukupno 345 djece i učenika. Radionice provodi Melita Brodar, dugogodišnja suradnica GDCK Ivanec.

U okviru projekta "Volim pomagati" radionice na temu prve pomoći, jedne od najstarijih djelatnosti Crvenog križa, održane su u 4. razredima OŠ Ivanec i od 1. do 4.razreda PŠ Salinovec i njima obuhvaćeno 137 učenika. Na ovaj način učenici se upoznaju s načinima pružanja prve pomoći i potiče ih se na razmišljanje o samopomoći i pomoći drugima. Učenicima je prikazano kako postupiti u situacijama kao što su krvarenje iz nosa, porezotina na ruci, razbijeno koljeno i u druge slične ozljede. Učenici su se upoznali i sa sadržajem torbice prve pomoći nakon čega su i sami pokušali pružiti prvu pomoć u njima interesantnim situacijama.

Upoznavanje s osnovnim djelatnostima Crvenog križa i osvještavanje važnosti takvog ponašanja dio je projekta "Učimo o Crvenom križu".

Namjena ovog projekta jest stjecanje spoznaja o humanitarnoj organizaciji Crvenom križu, povećati spremnost mladih na uključivanje u humanitarni volonterski rad i aktivnosti koje mladi mogu provoditi u Crvenom križu. Tako su s učenicima održane radionice na teme postanka Crvenog križa, prva čovjeka i djece, darivanja krvi i druge. Projekt Učimo o Crvenom križu namijenjen je učenicima od 5.-8. razreda osnovne škole, a njime je u listopadu obuhvaćen 191 učenik OŠ Ivanec i PŠ Salinovec.

Djeca DV Lepoglava, grupa od 17 djece u dobi od 4-5 godina kroz radionicu ''Kad se medo ozlijedio'' s puno dječje mašte pričala su o tome kako oni vide važnost pružanja pomoći, koliko i kome oni pomažu i kakvu pomoć su oni tražili od drugih. Kako djeca brzo usvajaju takva prosocijalna ponašanja pokazuju nam redovitim uključivanjem i u naše humanitarne akcije na čemu smo im neizmjerno zahvalni.
S radionicama nastavljamo tijekom ovog mjeseca i u ostalim vrtićima i školama.

Komentari