priznanja za izniman rad i doprinos

Zlatko Dalić dobiva priznanje Varaždinske županije - evo tko još uz njega

Objavljeno: 05.07.2018. 18:37

Zadnja izmjena: 05.07.2018. 19:11

Komisija za javna priznanja Županijske skupštine Varaždinske županije objavila je popis imena znamenitih Varaždinaca i institucija za dobivanje priznanja za životno djelo i iznimna postignuća te promociju Varaždinske županije. Na popisu se tako našao Zlatko Dalić, Lidija Horvat Dunjko, Jagoda Novak Kralj, Varaždinsko obrtničko glazbeno društvo i Dobrovoljno vatrogasno društvo Visoko.

Zlatko Dalić poznati naš nogometaš i izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije u toj se ulozi našao 2017. godine, a predložen je za dobivanje priznanje na temelju svog rada i angažmana u sportu čime uvelike doprinosi promociji Varaždinske županije.

Uz njega, tu se se našla i Lidija Horvat Dunjko poznata sopranistica i operna diva, koja svojim predanim radom uvelike doprinosi promociji ugleda i interesa Varaždinske županije, nastupajući u brojnim europskim prijestolnicama. Dobitnica je brojnih državnih i međunarodnih nagrada, a odlikovana je najvišim državnim priznanjem za zasluge u kulturi Ordenom reda Danice hrvatske. 

Još je jedna poznata Varaždinka predložena za priznanje za doprinos ugledu i promociji naše županije, a to je Jagoda Novak Kralj, nacionalna prvakinja drame Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, čija je profesionalna glumačka karijera vezana uz povijest varaždinskog kazališta od prve polovice 1970-ih do danas.

Osim znamenitih varaždinskih ličnosti, priznanja su zaslužile i neke institucije i društva pa se tako Glazbena škola u Varaždinu našla na ovom popisu zahvaljujući svojim iznimnim postignućima u protekloj godini. Naime, to je jedna od najstarijih glazbenih škola u ovom dijelu Europe koja ove godine slavi 190 godina svog postojanja i jedna je od najvažnijih glazbenih i odgojno obrazovnih ustanova u Republici Hrvatskoj. Institucija koja fokus stavlja na djecu, mlade ljude, građane i ljubitelje glazbe.

Uz Glazbenu školu, tu je i Varaždinsko obrtničko glazbeno društvo koje u 2018. godini slavi 80. obljetnicu mješovitog pjevačkog zbora i svojim radom obogaćuje i promovira tradicijsku zborsku glazbu kao nematerijalnu kulturnu baštinu Varaždinske županije. 

Dobrovoljno vatrogasno društvo Visoko jedno je od najstarijih vatrogasnih društava na području Varaždinske županije i ove je godine obilježilo 125 godina svoga postojanja. DVD aktivno sudjeluje u vatrogasnim natjecanjima, a posebno se ponosi velikim brojem mladih članova, kao i razvijenoj suradnji između srodnih društava u zemlji i inozemstvu, a zbog svojeg su rada i angažmana također predloženi za dobivanje priznanja. 

Komentari