Pieper: EU donosi radna mjesta, standard, blagostanje i slobodu kretanja

Objavljeno: 19.07.2012. 09:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Friedhelm Pieper, dobitnik medalje Grada Varaždina, inače član Gradskog vijeća njemačkog grada Koblenza, u Županijskoj gospodarskoj komori održao je predavanje na temu „Hrvatska i Europska unija“.

Pieper je, osim što je član Gradskog vijeća Koblenza, nositelj i mnogih drugih funkcija u Koblenzu i regiji Rheinland Phalz.

Prisutnima na predavanje objasnio je sve prednosti ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

- Radna mjesta, povoljne cijene, standard i blagostanje ali samo ako ih i susjedi imaju, ključna su dobra koje Hrvatska može očekivati od Europske unije. Pristupanje Hrvatske donijet će slobodu kretanja i čitav niz drugih pogodnosti poput putovanja bez stajanja. Europska unija je jamstvo mira, tržište osiguranog blagostanja, većih prava za potrošače, mjesto gdje se mogu bolje zastupati naši interesi, kao i mjesto za rješavanje problema okoliša europskim putem – uvodno je naglasio Pieper.

U svom izlaganju, Pieper se dotaknuo financijske politike EU te naglasio kako se financijski ministri moraju udružiti kako bi se mogla raditi zajednička financijska politika za cijelu Uniju.

- Nema krize eura, postoji samo financijska kriza - pojasnio je Pieper i dodao kako zemlje na jugu EU imaju veliku šansu u Europskoj uniji jer mogu koristiti novac iz fondova kako bi se potaknuo njihov razvoj.

Govoreći o euru kao valuti, Pieper je rekao kako nije postao okvir koji je trebao, a to je instrument koji će držati države zajedno kako bi postale 3. gospodarska sila te na taj način odgovorila Brazilu, Meksiku, Japanu.

- Slovenci se dobro nose s eurom, no nije dobro da samo 17 zemalja od 27 članica ima euro - dodao je Pieper.

Pieper je naglasio i da je politika Europske unije prema srednjim poduzećima važna jer se od njih živi, te da su sredstava i mogućnosti koje daje Europska unija dostatna kako bi se ostvario napredak.

- U parlamentima je kritično zbog odabira osobe koja će ih u Bruxellesu zastupati, a to moraju biti najbolji političari, sposobni prepoznati interesi zemalja članica - zaključio je Pieper.

Komentari