Objavljena lista poreznih dužnika: Varteks peti na listi sa 103 milijuna duga

Objavljeno: 31.07.2012. 09:10

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Ministarstvo financija objavilo je jutros listu poreznih dužnika. Na listi poreznih dužnika među pravnim osobama iz cijele Hrvatske, varaždinska kompanija Varteks je peta na listi s ukupnim dugom od 103,7 milijuna kuna.

>> Poznati dužnici: Komunalni pročelnik, operna pjevačica i nogometaši

Objava popisa poreznih dužnika omogućena je izmjenama Općeg poreznog zakona, a ministarstvo financija na taj se potez odlučilo zbog enormnih potraživanja države koja su s kamatama prešla 50 milijardi kuna. 

Prije Hrvatske, na javnu objavu poreznih dužnika odlučile su se i neke druge zemlje kao što su Grčka i Italija. 

Na takozvanoj "Linićevoj listi", među pravnim osobama koje su najviše dužne za porez, visoko 5. mjesto zauzima varaždinska kompanija Varteks koja na ime duga za porez na dodanu vrijednost, prireza i poreza na dohodak, doprinosa za obvezna osiguranja i duga prema Carini državi duguje ukupno 103,7 milijuna kuna

No, vrijedi spomenuti da su među poreznim dužnicima i tvrtke kćeri Varteksa kao što su Varteks Odjeća (18,7 milijuna), Varteks Ludbreg (4,1 milijuna) i Varteks Bednja (2,5 milijuna).

Najveći dužnik je zagrebačka tvrtka Tempo koja državi duguje ukupno 292,2 milijuna kuna, a među prvih 100 dužnika među pravnim osobama je ukupno sedam tvrtki iz Varaždinske županije. 

Osim Varteksa, tu su i Bor iz Novog Marofa sa 25,8 milijuna kuna duga, Bagerkop-Rauš iz Novog Marofa sa 24,1 milijuna kuna duga, Validus iz Varaždina sa 22,7 milijuna kuna duga, Start Primorac iz Varaždina sa 21,8 milijuna kuna duga, Provel iz Varaždina sa 20 milijuna kuna duga i Emu iz Gornje Voće sa 19,8 milijuna kuna duga

Među najvećim poreznim dužnicima su i dva sportska subjekta iz Varaždinske županije. Bivši prvoligaš NK Varaždin državi duguje 8,2 milijuna kuna, a Odbojkaški klub Varaždin 1,4 milijuna.

Među najvećim poreznim dužnicima su i tri građana iz Varaždinske županije. To su Boris Rauš iz Novog Marofa koji državi duguje 5,3 milijuna kuna, Franjo Cirković iz Varaždina koji duguje 3,8 milijuna i Damir Golub iz Žigrovca koji duguje 3,1 milijuna kuna na ime poreza. 

Zanimljivo je da ni jedan obrtnik s područja Varaždinske županije nije među prvih 100 poreznih dužnika obrtnika u Hrvatskoj. 

Cijelu listu možete pogledati OVDJE

Komentari