Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, Ludbrežanima besplatno izmjeren šećer

Objavljeno: 14.11.2012. 16:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:47

Foto: Ilustracija

Udruga umirovljenika regije Ludbreg u suradnji s Društvom za zaštitu od dijabetesa Varaždin organiziralo je besplatno mjerenje šećera u krvi. Ovoj tradicionalnoj akciji koja se održala u prostorijama ludbreške Udruge, a odazvalo se oko 150 građana.

Inače, povod za održavanje ove akcije jest Svjetski dan šećerne bolesti koji se obilježava svake godine 14. studenoga u preko 160 zemalja svijeta. Nakon summita Ujedinjenih naroda o nezaraznim bolestima u 2011. godini, zaključak je da postoji hitna potreba nastaviti i ojačati zamah događanja i proširiti svijest o čimbenicima odgovornim za globalnu epidemiju dijabetesa i bonusa i rješenja koji su potrebni da im se suprotstavimo. Neizmjerno je važno zainteresirati pojedince i javnost za postizanje tih ciljeva.

U našoj zemlji od dijabetesa boluje oko 316 tisuća osoba, iako službeni registar oboljelih bilježi svega 180 tisuća. Mnogi, naime, i ne znaju da su oboljeli. I nakon što se dijagnosticira bolest, svega 25 posto bolesnika ima dobro reguliran šećer u krvi. Šećerna bolest u Hrvatskoj šesta je po smrtnosti i od nje godišnje umire 4 tisuća ljudi.

Učestalost dijabetesa dosegnula je rekordnu razinu u svijetu, a mnogima još uvijek nije dijagnosticiran iako ga imaju, navodi se u izvješću Međunarodne federacije za dijabetes (IDF). Broj ljudi koji žive s dijabetesom sada se procjenjuje na 371 milijun, što je povećanje u odnosu na 366 milijuna prije godinu dana, a očekuje se da će taj broj dosegnuti 552 milijuna do 2030. godine.

Izvor: Ludbreg.hr

Komentari