Predstavljena monografija posvećena varaždinskom zelju

Objavljeno: 05.09.2012. 08:54

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

U Velikoj dvorani Županijske palače u Varaždinu predstavljena je monografija „Varaždinsko zelje“ koja je na neki način nastavak „priče“ oko zaštite jedne od najkvalitetnijih sorti kupusa na domaćem tržištu. Kako Varaždinsko zelje odnedavno spada među svega pet zaštićenih autohtonih proizvoda u Republici Hrvatskoj, njegova je promocija izuzetno važna pa je veliki broj uzvanika, njih stotinjak, itekako razveselio organizatore.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu dr.sc. Dragutin Vincek i jedan od autora monografije uvodno je istaknuo kako je Varaždinsko zelje postalo poseban brand.

- Dovoljno je reći Varaždinsko zelje i svi znaju da ono ima posebnu vrijednost za koju su zaslužni ljudi koji se stoljećima brinu o ovoj sorti. Ova monografija prikazuje dio toga, ona je splet svega onoga što smo našli dok smo radili na zaštiti izvornosti. Te podatke smo iskoristili i objedinili, a koristili smo popularni, ne znanstveni jezik - pojasnio je pročelnik ukazavši posebno na važnost promocije i pozicioniranje na tržištu ovog proizvoda s dugogodišnjom tradicijom proizvodnje u ovom kraju.

Prije same prezentacije monografije koja ima više od sto fotografija te prikazuje zelje kao svojevrstan simbol Varaždinske županije prisutne je pozdravila zamjenica župana mr.sc. Blanka Glavica Ječmenica koja je istaknula kako županija već godinama pomaže različitim mjerama proizvođače varaždinskog zelja kako bi se očuvala tradicionalna proizvodnja ove sorte.  

-Varaždinska županija je ponosna na svoj prepoznatljiv i cijenjen proizvod i na proizvođače bez čijeg truda, volje i mukotrpnog rada ne bismo ni imali izvorni hrvatski proizvod, slobodno možemo reći, stoljećima poznat i priznat diljem svijeta – kazala je.

Izrazila je i ponos što je zajedničkim trudom Varaždinske županije, Udruge proizvođača povrća i voća „Zeljari“ te Općinom Vidovec Varaždinsko zelje uspješno zaštićeno oznakom izvornosti kojom se uvrstilo među svega pet zaštićenih autohtonih proizvoda u Republici Hrvatskoj.

Naznačila je i kako je danas, kad je završen sveobuhvatan posao dobivanja jedne vrste garancije za kvalitetu i kontroliranu proizvodnju, vrijeme za daljnju promociju Varaždinskog zelja i njegovo pozicioniranja na tržištu.

Ravnatelj Zavoda za zaštitu prirode Republike Hrvatske Davorin Marković složio se s njom te naznačio kako je ova monografija vrlo važna jer pokazuje kako se bez mnogo kemije može jako dugo uzgajati nešto što je izuzetno kvalitetno kako za hranu tako i za zdravlje.

-Ovo je izuzetno vrijedna knjiga i trebamo ju pozdraviti te čestitati autorima, ali i potaknuti druge da vide koje su to sve vrste, sorte, pasmine koje mi imamo stoljećima, a koje su možda u težnji za modernizmom zapuštene. Ovom monografijom kao da sazrijeva svijest kako je nešto što je domaće i naše sorte čak i kvalitetnije – kazao je ravnatelj.

Predstavnik Društva za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske mr.sc. Miljenko Ernoić naznačio je kako su autori mogli dati samo tehničke podatake, no potrudili su se dati puno više.

- Na taj način dali su duh ovoj knjizi koja nije samo tehnička monografija već i prikazuje ono što su ljudi, dugogodišnji proizvođači u ovom kraju, u to utkali. Naime, upravo su uzgajivači svojim ustrajnim radom održali sjeme onakvim kakvim je bilo, a o njegovoj vrijednosti i kvaliteti dovoljno govori da se održalo unatoč tome što nije bilo zaštićeno – rekao je.

Uz poslovicu 'bez zelja nema veselja' završeno je i predstavljanje monografije, nakon čega je održan i prigodni domjenak kojeg je priredio predsjednik Hrvatskog kuharskog Saveza Damir Crleni. On je pritom pojasnio i kako sve rabi ovu zdravu namirnicu.

- Varaždinsko zelje koristimo za pozicioniranje na hrvatskoj kulinarskoj sceni. Osim što je pogodno za izradu sarme, tu je i niz drugih jela, a posebno se dobro kombinira s drugim namirnicama iz ovog kraja - rekao je Crleni te najavio i nekoliko skorih kulinarskih radionica sa zeljem.

Prostor i tlo na kojem se uzgaja, zelje kroz povijest, zdravstvena i gastronomska vrijednost zelja, jela od zelja i sa zeljem, zelje kao pokretač razvoja varaždinskih sela, tradicija proizvodnje, zaštita izvornosti varaždinskog zelja, proizvodnja sjemena, zelje u narodnim običajima, manifestacije posvećene zelju, samo su neka od poglavlja koja se  nalaze u monografiji.

Monografija „Varaždinsko zelje“ općenito je prikaz velikog spektra tema u kojima se Varaždinsko zelje pojavljuje kao središnji motiv, a predstavljanju je prisustvovao i veliki broj uglednih gostiju,saborski zastupnik Mario Habek, predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić, zamjenici župana Varaždinske županije mr.sc.Blanka Glavica Ječmenica i Milan Pavleković, mnogi proizvođači zelja s područja Varaždinske županije te veliki broj zainteresiranih građana.

Komentari