Prijem u Županijskoj palači povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Piše: eVz

Objavljeno: 05.12.2012. 11:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Ilustracija

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom na području Varaždinske županije, održat će se prijem udruga koje u svojim programima podižu svijest i provode mjere za trajno poboljšavanje položaja osoba s invaliditetom, danas (5. prosinac) u 14 sati u Županijskoj palači.

Primanju će nazočiti predstavnici Udruge slijepih Varaždinske županije, Društva multiple skleroze Varaždinske županije, Udruge gluhih i nagluhih Varaždinske županije, Društva distrofičara, invalida cerebralne paralize, Udruge Sunce Novi Marof za osobe s mentalnom retardacijom, Udruge Sunce Ivanec za osobe s mentalnom retardacijom, Udruge Ludbreško sunce, udruga za osobe s mentalnom retardacijom, Zajednice udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Varaždinske županije te Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnica Varaždinske županije, a ispred Varaždinske županije zamjenica župana Blanka Glavica-Ječmenica i pročelnica Upravnog odjela odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Ruža Jelovac.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj oko 510.000,00 ili 11 posto stanovništva živi s nekim oblikom invaliditeta. U Hrvatskoj je na snazi Konvencija o pravima osoba s invaliditetom koja potrebe tih osoba vidi kao pitanje njihovih temeljnih ljudskih prava. Konvencija također poziva zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma "s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu".

Komentari