Ptiček ponovo na optuženičkoj klupi, ključni svjedok optužbe umro prije rasprave

Objavljeno: 11.02.2014. 11:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Andrej Svoger

Danas se na varaždinskom Županijskom sudu održala glavna rasprava u postupku protiv Miljenka Ptičeka, bivšeg direktora Parkova. Međutim, na raspravi nisu ispitani svjedoci, a okrivljeni Ptiček ponovio je kako u potpunosti razumije optužnicu...

Da podsjetimo, sredinom prošle godine Ptiček se izjasnio kako se ne osjeća krivim, ali je cijeli postupak odgođen jer su se njegovi branitelji Rajko Mlinarić i Miljenko Korušić usprotivili dijelu dokaza, točnije iskazu Pere Kocijana, vlasnika poduzeća Ekofrut, kojeg je obrana smatrala ključnim svjedokom optužbe. No, svjedok Pero Kocijan u međuvremenu je umro pa je sutkinja zakazala rasprave za ožujak i travanj, gdje će se ispitati novi svjedoci.

Zakazano je, naime, osam novih rasprava, a ispitat će se više od tridesetak svjedoka.

U optužnici se navodi da je Ptiček od 2005. do 2008. deset puta naveo Kocijana da ispostavlja fiktivne račune Parkovima, Mercatoru H i Univerzalu. Nakon što bi tvrtke platile Ekofrutu te račune, optužba tvrdi da je Kocijan Ptičeku dao 90 posto njihovog iznosa umanjeno za PDV, odnosno ukupno 265 tisuća kuna. Osim toga, navodi se u optužnici, Kocijan je trebao dati Ptičeku 10 posto od svakog računa za stvarne poslove koje je obavio za Parkove, čime je Ekofrut oštećen za još 69 tisuća kuna. Nepripadnu materijalnu korist Ptiček je, prema optužnici, ostvario na štetu Parkova isplatom 623 tisuće kuna.

Kao oštećenik na suđenju je i Grad Varaždin. Naime, optužba tvrdi da je gradska blagajna oštećena za 61 tisuću kuna jer je 2003. platio 81 tisuću kuna za rušenje drveća, iako su tu uslugu Parkovi platili 28 tisuća kuna Ekofrutu koji je, sukladno dogovoru, povukao svoju jeftiniju ponudu. Isto tako navodi se da je Grad Varaždin oštećen za 43 tisuće kuna jer je platio sredstva iz Vrtnog centra koji su dobile fizičke i pravne osoba koje račune nisu platile. Ptiček se tereti se i za dva djela kao direktor Aquacitya.

Komentari