PU varaždinska ovaj tjedan pojačano nadzire korištenje sigurnosnih pojasa

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 12.03.2013. 11:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Ilustracija

PU varaždinska tijekom ovog tjedna provodi pojačane preventivno – represivne aktivnosti usmjerene na nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela.

Ovom prilikom apeliraju na vozače i putnike da tijekom vožnje u motornom vozilu obavezno koriste sigurnosni pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.

Naglašavaju također, s obzirom na pogrešan stav jednog dijela sudionika u prometu, obvezu korištenja sigurnosnog pojasa na svim sjedalima u vozilu na kojima su pojasevi ugrađeni, dakle u osobnim vozilima i na prednjim, ali i na stražnjim sjedalima.

U posljednje vrijeme djeca najčešće stradavaju kao putnici u vozilima kojima u pravilu upravljaju njihovi roditelji ili njima bliske osobe, ističu iz PU varaždinske.

Težini stradavanja također pridonosi nepoštivanje zakonskih odredbi, odnosno, djeca se prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana, nisu smještena u dječju sjedalicu ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti, stoji u njihovom priopćenju.

Nepoštivanjem navedenih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozači i putnici čine prometni prekršaj za koji je propisana novčana kazna od 500 kuna.

Tijekom 2012. godine policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin utvrdili su 600 prekršaja za nekorištenje sigurnosnog pojasa

Korištenjem pojasa, ne samo da će se izbjeći plaćanje novčane kazne, već će se u slučaju prometne nesreće izbjeći teže posljedice stradavanja.

Komentari