Ravnatelji osnovnih i srednjih škola završili tečaj za energetske savjetnike

Objavljeno: 18.07.2012. 14:04

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

U Skupštinskoj dvorani Županijske palače danas su uručene diplome polaznicima „Tečaja za energetske savjetnike“ kojim je osposobljeno tridesetak ravnatelja osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije za kvalitetno provođenje energetskog savjetovanja.

Na taj su se način u sklopu UNDP-ova projekta "Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj" i sustavnog gospodarenja energijom u hrvatskim gradovima i županijama ravnatelji dobili uvid u sva tehnička znanja na stručnoj razini povezana s uporabom energije u zgradarstvu, a tijekom tečaja su se obradila i različita tematska područja, od toplinske zaštite zgrada, grijanja, ventilacije i hlađenja stambenog prostora do pripreme potrošne tople vode, obnovljivih izvora energije u kućanstvu, električne energije u kućanstvima, ekonomike u energetici, energetskog pregleda zgrada te vještina komunikacije.

Koordinator na projektu „Energetska efikasnost u zgradarstvu“ Mladen Antolić izjavio je prilikom uručivanja diploma novim energetskim savjetnicima da je ovaj treći ciklus tečaja vrhunac svega jer su sada ravnatelji i ravnateljice škola uključeni u ovaj program koji je uvod u aktivnosti koje se očekuju najesen, a to je uvođenje „Zelenog ureda“ u sve škole Varaždinske županije, kako bi svi koji rade u školama svjesno brinuli o potrošnji energije i vode u svojim institucijama.

Pročelnik UO za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek naglasio je važnost i uspješnost ovog projekta što, prema njegovim riječima, potvrđuju i nedavni rezultati raspisanih natječaja za obnovu zgrada javnog sektora od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija.

Tečaj za energetske savjetnike organizirao je UNDP u suradnji s Varaždinskom županijom, koja od 2004. godine provodi energetsku učinkovitost u svojim školama, potiče održivu gradnju i obnovljive izvore energije.

Komentari