Spašen srndać u šumi Jelačićki iz okrutne zamke krivolovaca

Piše: Sonja Brdar

Objavljeno: 27.11.2012. 16:23

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Udruga za zaštitu životinja Spas uz pomoć simpatizera Udruge, te u suradnji sa nadležnom lovačkom Udrugom Fazan iz Varaždina, djelatnicima  PU Varaždinske i Veterinarske ambulante Luna spasila mladog srndaća od sigurne smrti!

Naime, U šumi Jelačićki, nedaleko gradske Arene, pronađen je srndać uhvaćen u okrutnoj skrivenoj zamci krivolovaca.

Udruga Spas upozorava građane koji  često borave na tom području, šetajući sa svojim kućnim ljubimcima, da su u velikoj opasnosti.

- Zgroženi smo, nevjerojatno je da toga ima još u današnje vrijeme. Zamke su postavljene u samom gradu u neposrednoj blizini Arene Varaždin. Šuma Jelačićka je puna zamki za životinje – ogorčeno je komentirao događaj dopredsjednik udruge Spas, Martin Dvorski.

- U suradnji s policijom i lovačkim društvom, sve smo srećom brzo odradili i spasili životinju - ističe Dvorski.

Cijelom je događaju svjedočio jedan odgovoran i savjestan sugrađanin,  simpatizer Udruge Spas, kada je jučer 26. studenog,  vozeći se vlakom iz Čakovca prema Varaždinu, ugledao, kako je mislio, srnu koja pokušava bezuspješno ustati.

Čim je stigao u Varaždin obavijestio je Udrugu za zaštitu životinja Spas o svemu te u pratnji volonterke Udruge otišao provjeriti o čemu se radi.

Kad su stigli do kobnog mjesta dočekala ih je stravična slika  - u žičanoj zamci (privezanoj za drvo) uhvatio se prekrasan mladi srndać koji je bio izuzetno preplašen, u šoku i trpio jake bolove zbog zamke.

O pronađenoj životinji u nevolji Udruga Spas obavijestila je nadležnu lovačku Udrugu (Lovačku Udrugu Fazan Varaždin), te su na mjesto događaja došli djelatnica skloništa Udruge Spas i lovac, a nešto kasnije lovnik  i djelatnici PU Varaždinske.

Uz velike napore i zalaganje predstavnika lovačke Udruge uspjeli su pregledati nesretnu životinju i utvrdili, uz pomoć i savjete veterinara Veterinarske ambulante Luna, da se radi samo o površinskim ranama i da je najbolje za životinju da se pusti, što je i učinjeno te je prekrasan srndać polako udaljio se na sigurno u šumu na opće veselje svih prisutnih.

To nažalost nije bila jedina zamka na popularnom šetalištu

Nakon toga, djelatnici PU Varaždinske izvršili su očevid. Prema posljednjim informacijama već danas su predstavnici lovačke Udruge Fazan iz Varaždina započeli pretraživanje terena te u međuvremenu pronašli i uklonili još dvije zamke!

Udruga Spas uputila je apel svim sugrađanima da, ukoliko primjete zamke ili sumnjivo ponašanje osoba koje izgledaj kao da postavljaju zamke bilo gdje u Varaždinu gdje postoje šume, šumarci ili neko drugo raslinje i šipražje, neka jave na 112 kako bismo svi zajedno učinili svoju okolinu sigurnom i za nas i za ostala bića koja nas okružuju.

Udruga se ovim putem zahvaljuje lovačkoj Udruzi Fazan iz Varaždina, Veterinarskoj ambulanti Luna i djelatnicima PU Varaždinske koji su pokazali veliko srce i pokazali da svi zajedno složno možemo učiniti jako puno za dobrobit životinja! 

Komentari