Sutra odluka Optužnog vijeća o optužnici protiv Čehoka i Patafte

Objavljeno: 05.12.2012. 14:14

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda okončalo je svoju sjednicu o optužnici protiv bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka, poduzetnika Davora Patafte i drugih koji su osumnjičeni da su oštetili Grad Varaždin za najmanje 49,6 milijuna kuna. Svoju odluku o prihvaćanju ili neprihvaćanju optužnice objavit će sutra ujutro. 

Nakon što su predstavnici USKOK-a pojasnili optužnicu, a branitelji optuženih iznijeli svoje protuargumente, Optužno je vijeće zaključilo sjednicu, ali nije odmah objavilo svoju odluku hoće li u cijelosti ili djelomično prihvatiti optužnicu ili je djelomično ili u cijelosti odbaciti. Tu odluku objavit će u četvrtak prijepodne. 

Doznajemo da se nova optužnica protiv Čehoka, Patafte i drugih, koju je USKOK podnio nakon što je prošlu optužnicu Optužno vijeće vratilo na doradu, ključno ne razlikuje od prošle optužnice. Ključnih promjena u novoj optužnici navodno nema, a USKOK je navodno propustio i postupiti po nalogu prošlog Optužnog vijeća i detaljnije pojasniti detalje vezane uz udruživanje osumnjičenih za počinjenje kaznenih djela za koja su osumnjičeni. 

Obrana je Optužno vijeće, neslužbeno doznajemo, upozorilo i na nezakonitost pojedinih dokaza vezano uz pojedina vještačenja, način ispitivanja pojedinih svjedoka i davanje oprosnica pojedinim svjedocima. 

No, unatoč svemu tome, vjeruje se da će Optužno vijeće optužnicu protiv Čehoka, Patafte i drugih barem djelomično prihvatiti. To je naime uobičajena praksa Optužnih vijeća koje na taj način prebacuju odgovornost odlučivanja o spornim detaljima na sudsko vijeće, odnosno na suđenje. 

Komentari