Sve za osvježenje: U varaždinskom kraju kupači još plivaju kraj zmija, kornjača i dabrova

Objavljeno: 14.06.2015. 18:43

Zadnja izmjena: 09.03.2016. 12:28

Foto: Nikola Kokotec

Iako ljeto klimatološki počinje tek 21. lipnja (u 18:38sati), vrućine su mnogima nesnosne i sezona kupanja na području Varaždinske županije je već itekako počela. Procijenili smo da je sada zapravo pravi trenutak da pokušamo složiti mozaik informacija o tome kako su se i na kojim lokacijama kupali naši stari, ali i gdje to danas čine mlađi kupači...

U varaždinskom kraju kupači su u prošlosti uvijek preferirali kupanje u rijekama – Bednji, Dravi, Plitvici ili na šljunčarama.  Primjerice, ljetno osvježenje Viničanci su nekada nalazili kupanjem u Dravi ili u parku Opeka. Odnosno, u tamošnjem jezeru i Bombellesovom bazenu koji odavno nije u funkciji.

u Bombellesovom bazenu danas se održavaju koncerti

Za razliku od njih, mještani Jerovca i okolnih naselja svoje mjesto za kupanje i opuštanje na suncu imali su kod tzv. „brane“ između Jerovca i Ribič brega, a kupače je mamio i bajer Kukuljevčica. Kupališni kompleks s unutarnjim i vanjskim bazenima u Varaždinskim Toplicama danas je prava meka za domaće kupače i njihove goste. No, u stara – dobra vremena, Topličancima je bila za tu svrhu dobra i rijeka Bednja. Danas tek u obližnjem Tuhovcu (Tuhovečka milina) postoji rekreacijski centar čiji hrabriji korisnici još uvijek traže osvježenje u spomenutoj rijeci.

Trakošćansko jezero

U zapadnom dijelu Varaždinske županije smjestio se Trakošćan. U podnožju dvorca je veliko jezero koje mami veslače i kupače. U blizini je hotelski kompleks u kojem postoje bazeni, ali je onaj stari – vanjski bazen, odavno zatrpan zemljom.

Trakošćansko jezero i danas mami brojne posjetitelje željne osvježenja

Ljetno osvježenje Martijančanima pak pruža rijeka Plitvica. Da je kupanje u njoj pravi gušt potvrdili su nam mještani koji se vole „pacati“ kod starog mlina, koji je od Sudovčine udaljen oko jedan kilometar. Izletnici i rekreativci svake godine sami uređuju okoliš, a za vodu kažu da je čista kao suza i ni najmanje im ne smeta činjenica da uz njih plivaju zmije, riječne kornjače, dabrovi i rakovi!

Okoliš mlina na Plitvici svake godine prije sezone kupanja uređuju rekreativci iz Martijanca i Sudovčine

Varaždinci se rado kupaju na Aquacityju, Cirkovečki, odlaze do Gradskih bazena i nerijetko „potegnu“ do Varaždinskih ili Toplica u Sv. Martinu. Na žalost, dravski bazeni na „špici“ odavno propadaju zapušteni i više nema kupanja kod mostova, opuštanja na „otoku ljubavi“ ili sprudovima kod Dopšinog mlina. Inače, na Cirkovečki je sezona kupanja već u punom zamahu:

Zbog kupanja u zatvor

Danas je potpuno zaboravljeno i Ferdino plutajuće kupalište na Dravi koje je prije sto godina radilo punom parom. Ferdo Štebih imao je 1913. godine propisan kupališni red i cjenik. Odredbe su strogo propisale vrijeme kupanja koje je za gradsku gospodu bilo predviđeno do podne od 5 do 8 sati, a za gospođe od 8 do 10 sati. Gospoda su s kupanjem opet mogla nastaviti od 10 do 13 sati, a potom bi na red dolazile dame.

Mogle su uživati u kupanju od 13 do 16 sati i to svaki dan osim nedjelje i blagdana. Gradska sirotinja mogla se besplatno okupati utorkom do 7 sati, a subotom poslije 19 sati. Protiv prekršitelja postupalo se  sukladno naredbi iz 1857. godine, a globa je iznosila do 200 kruna ili je određivana zatvorska kazna do 14 dana!

Dravski bazeni koji nakon privatizacije propadaju, su još jedna sramota koja je zadesila Varaždince

“Presečka rivijera“

Marofčani od pamtivijeka ljeti koriste blagodati koje im pruža Bednja i njeni rukavci. Već niz godina im popularna “Presečka rivijera“ kod mosta nudi pravu uživanciju u vodi i na uređenim obalnim površinama. Dobrih mjesta, kažu nam znalci, za kupanje u Bednji ima i na strani Ključa.


No, izletište Topličica je većini najprimamljivije jer je  izvrsno mjesto za odmor cijele obitelji. Posjetiteljima su na raspolaganju dva velika bazena s toboganima i bajkoviti dječji zabavni park.

Spomenuto izletište mami i mještane Brezničkog Huma. Naime, nekada su se Brezničani mogli osvježiti u Lonji, ali danas to ne dolazi u obzir i rijekom doslovno vladaju dabrovi.

Nije lako ni Ivančanima jer u njihovoj bližoj okolici više nema kupanja u Bednji i bajerima. Van upotrebe su bazen kod Pahinskog te onaj u Klenovniku. Slično je i u Lepoglavi čiji građani više ne mogu pronaći potok dovoljno čist za kupanje. Ne preostaje im drugo nego da odu u Sutinske Toplice ili u „vodene centre“ u susjednoj Sloveniji. Stariji Lepoglavčani i danas sa sjetom pričaju kako su 70-tih godina prošlog stoljeća do bazena u Trakošćanu stizali na biciklima.

U Strugi nestali kupači i domaće guske

U općini Sveti Đurđ na obali rijeke Drave bilo je nezaboravnih druženja, kupanja, ribičije... Stariji Stružani još pamte  kartanja pastira na obalama Drave koji su tako kratili vrijeme čekajući svoja goveda da se na pasu u šumi,  tzv. „meki“. Bilo je tu vožnje drvenim čamcima,  posjete starim mlinovima i „meljanja“ pravog brašna. Danas, kažu, nema više glasanja domaćih gusaka i pataka koje su bile stalni „gosti“ malih rukavaca i travnjaka koji su bili poput engleskih. Svi su njima hodali uglavnom bosonogi.

Veliki i mali stružani nekada su se kupali u Dravi. Danas im je to je to, tek sanak pusti...

Ludbrežani su nekada odlazili na kupanje kod starog mlina u Luki čiji je kotač okretala Plitvica. Osvježenje od ljetnih vrućina nalazili bi i u bajeru „Hollywood“ kod Hrastovljana te kupanjem u Dravi. Danas je posjećeno Lešće, bajer kod Hrženice i veliki broj kupača pliva Dravom kod Selnice. Dosta Ludbrežana koji ostaju na kontinentu kupa se u Varaždinskim Toplicama ili na „varaždinskom moru“ u Motičnjaku.

Rijeku Bednju stanovnici Ludbrega i okolnih mjesta zaobilaze u širokom luku jer je, tako barem kažu, dosta zagađena fekalijama i kemikalijama. Srećom, kupati se ipak mogu u Plitvici kod Obrankovca, a tu je i varaždinski Aquacity:










 

Komentari