U bivšoj vojarni Ivan V. Drašković mjesecima bruje bušilice i mješalice za beton

Piše: Josip Novak

Objavljeno: 02.03.2014. 16:30

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Nakon što su lani članovi UDVDR Varaždin zasukali rukave, njihovi prostori u vojarni Ivan V. Drašković u Optujskoj ulici su sve samo ne zapušteni.

Podsjetimo, spomenuta je braniteljska udruga devastirani prostor i ruglo grada Varaždina odlučila urediti, te izgraditi „Memorijalno-rekreacijski centar hrvatskih branitelja - Varaždin“.

Nositelj projekta je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Podružnica Varaždinske županije, Ogranak Varaždin. Cilj ovog projekta je podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja, branitelja s invaliditetom HRVI, stradalnika i članova obitelji smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kroz aktivno bavljenjem sportom.

- Volonterskim radom na uređenju Centra stvaramo novu vrijednost koja će služiti za dobrobit društva kao cjeline, te na taj način doprinosimo i mijenjanju loše percepcije o hrvatskim braniteljima. S projektom smo započeli 2012. godine, te je u 2013. godini počelo uređenje spomenutih prostora. Radovi na izgradnji su odmakli, a Centar uređujemo volonterskim radom članova Udruge i prikupljenim donacijama u materijalu – naglasio je Krasnodar Kišur, predsjednik UDVDR Varaždin.

Uloženi trud branitelja nije bio uzaludan, a veliku – nesebičnu pomoć pružili su im i donatori. Naime, dosad je između ostalog riješeno snabdijevanje električnom energijom, a objekt ima i priključak vode.

- Struju i vodu morali smo osigurati kako bi mogli nastaviti s ostalim radovima. Sanirano je krovište i ono više ne prokišnjava. No, to je privremeno rješenje, jer je krovište u jako lošem stanju. Sređena je i stolarija tako da su oba dva objekta zatvorena. Također, pristupili smo uređenju sanitarnog čvora, kuhinje i dvorane za sastanke. Ti su radovi u tijeku i ovim putem još jednom pozivamo sve koji su zainteresirani da nam pomognu, neka nam se pridruže. Bilo svojim radom ili donacijama u materijalu – rekao je Kišur od kojeg doznajemo da je projekt prijavljen na natječaj Ministarstva branitelja kako bi se osigurala potrebna sredstva za njegov uspješan završetak.

- Vjerujemo da će i Ministarstvo prepoznati značaj ovog projekta i podržati ga poput jedinica lokalne samouprave. Planiramo u skoroj budućnosti prijaviti se na još neke natječaje, između ostalog na natječaj za energetsku učinkovitost – najavljuje Krasnodar Kišur.

U Centru za svakog po nešto
U sklopu Centra organizirat će se sportska natjecanja članova UDVDR Podružnice Varaždinske županije i UDVDR Ogranka Varaždin, ljetni sportski kampovi za djecu hrvatskih branitelja i edukativne radionice informatičkog opismenjavanja. Prostor je idealan za obilježavanja obljetnica,, organizaciju rekreacijskih sadržaja, javnih tribina, promocija knjiga i filmova s tematikom iz Domovinskog rata te izložbi. Branitelji namjeravaju urediti memorijalni postav svih postrojbi s područja Varaždinske županije i Grada Varaždina i drugo.

Tekst je prenesen iz Tjednika eVaraždin od 21. veljače.

Komentari