U PP Novi Marof učinkovitije rade s manje policajaca

Objavljeno: 21.10.2013. 19:54

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Djelatnici Policijske postaje Novi Marof bit će mentori svojim kolegama iz 20 postaja koji dosad nisu bili obuhvaćeni Pilot projektom novog ustroja i organizacije rada u policijskim postajama III. kategorije, rečeno je na redovnoj konferenciji za medije Policijske uprave varaždinske.

Rezultate spomenutog Pilot projekta u PP Novi Marof predstavili su predstavnik Ravnateljstva policije Ivan Stanko, načelnik Policijske uprave varaždinske Darko Jurčec, te načelnik Policijske postaje Novi Marof Toni Zorman.

- Malih policijskih postaja poput ove u Novom Marofu ima stotinjak u Hrvatskoj, a na njezinom primjeru možemo ustvrditi kako je projekt novog ustroja i organizacije rada u policijskim postajama III. kategorije dobro postavljen. Naime, između ostalog ostvarene su značajne uštede u financijskom poslovanju i potrošnji energije. Također, više je djelatnika PP prisutno na terenu u ophodnji, umjesto da kao ranijih godina čekaju u postaji da se nešto dogodi – naglasio je Ivan Stanko, dodavši kako su efekti racionalizacije u 3 od 4 analizirane postaje u prosjeku od 7 do 15 posto bolji od prijašnjih.

Inače, Policijska postaja Novi Marof prije uvođenja projekta imala je 50-tak službenika raspoređenih na 27 različitih radnih mjesta, od kojih je polovina bilo rukovodećih. Već sada je evidentno da se s manjim brojem zaposlenih na administrativnim poslovima ipak sve stiže napraviti, ustvrdio je Toni Zorman, načelnik Policijske postaje Novi Marof.

- Testirani smo u nekoliko navrata, a u nekoliko mjeseci promatrano je nekoliko pokazatelja funkcioniranja postaje. Rezultati pokazuju da je obrađeno 22 posto manje kaznenih djela po službenoj dužnosti i da je u prometu bilo manje sankcioniranih vozača. Iako je na području pod ingerencijom novomarofske PP bio zabilježen veći broj težih prometnih nesreća, sada su brojke svedene u okvir prosječnih. Rezultat je to većeg preventivnog djelovanja u prometu. Uštedjeli smo 4 posto na utrošku energenata i na telefonskim računima – istaknuo je Zorman.

Kazao je i kako su efekti u ovoj fazi implementacije Projekta dobri, ali u narednom periodu PP Novi Marof mora nastaviti eksperimentirati s rasporedom djelatnika na pojedine dužnosti.

- Zahvaljujući smjenskom sustavu raspoređujemo djelatnike na način koji zadovoljava potrebe na terenu. Iako trenutno imamo 40 djelatnika, PP u Novom Marofu dobro radi. Kod zaposlenika je bilo određene "bojazni", no status je svih zaposlenika za sada isti i njihova su materijalna prava zaštićena. Zovu nas kolege iz drugih postaja koje tek očekuje novi ustroj i organizacije rada, što dovoljno govori o zanimanju za Pilot projekt. U konačnici, najvažnije je da sigurnost građana nije ni u jednom trenutku narušena – veli T. Zorman.

O dosadašnjim rezultatima Pilot projekta u ovoj prigodi upoznati su predstavnici lokalne uprave, odnosno načelnici Općine Ljubešćica i Breznički Hum, te gradonačelnik Novog Marofa.

Komentari