Ubuduće do građevinske dozvole putem interneta

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 21.12.2011. 15:54

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: varazdinska-zupanija.hr

U Županijskoj palači Varaždinske županije jučer je predstavljen je jedinstveni projekt „E-građevinska dozvola“ putem kojeg se već nekoliko mjesec u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, potpuno elektronički vodi upravni postupak za dobivanje svih dozvola za gradnju.

Spomenuta usluga krajnjem korisniku osigurava potpuni on-line nadzor i uvid u sve faze upravnog postupka i sve dokumente, a referentima omogućuje izdavanje akata bez mogućnosti za eventualne pogreške.

Naime, obrasci se popunjavanju automatizmom, shodno unosu podataka od stranke u postupku, čime je u konačnici omogućena bolja preglednost i javnost rada.

Time se postiže veća brzina i efikasnost, ali i kvaliteta samog postupka.

Projekt se već nekoliko mjeseci uspješno probno provodi u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša i svim njegovim ispostavama, pa je dosad izdano već šestotinjak dokumenata ovim putem.

Aplikaciju, koja je u potpunosti osmišljena i isprogramirana unutar Varaždinske županije uz tehničku podršku tvrtke Inpro d.o.o. iz Čakovca predstavio je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Danijel Meštrić.

On je tom prilikom i pokazao kako izgleda elektronički vođen upravni postupak iz kojeg se kasnije generira izdavanje akata provođenja dokumenata prostornog uređenja u skladu sa zakonom.

- Program je izrađen na temelju iskustva i savjeta projektanata i investitora koji i sami unatrag nekoliko mjeseci koriste ovaj program s kojim su jako zadovoljni. Sve što građani i investitori trebaju učiniti jest posjetiti internetsku stranicu Županije i predati zahtjev za izdavanje dozvole – istaknuo je Meštrić dodavši da ih program ih dalje sam vodi kroz sve korake te upozorava ukoliko im nedostaje neki dokument ili potvrda.

Jedino što će se fizički morati donijeti u Županiju za dobivanje građevinskih dozvola jesu biljezi, ali i to će pokušati riješiti u budućnosti.

Dosad je ovim načinom izdano već oko 1.300 akata.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar naznačio je kako je najveća prednost 'E-građevinske dozvola' smanjivanje, pa čak i nemogućnost bilo kakve korupcije u javnoj upravi te lakše i brže pribavljanje dozvola za investitore.

- Najveće prednosti izdavanja dozvola na ovaj način su potpuna transparentnost i ubrzanje postupaka dobivanja svih dokumenata potrebnih u gradnji, a time i razvoj gospodarstva jer će investitori brže i lakše dobivati dozvole. Ovim se projektom zapravo vrijeme potrebno za izdavanje potrebnih dozvola smanjilo na minimum – rekao je župan.

Varaždinska županija ovim projektom nastavlja s aktivnostima stalnog unapređenja i poboljšanja načina rada i kvalitete usluga koje pruža građanima.

Naime, program 'E-građevinska dozvola' samo je nadogradnja sustava za upravljanje dokumentima InDMS-a koji se sustavno i modularno razvija još od 2005. godine.

Izvor: varazdinska-zupanija.hr


Komentari