Upisi u srednje škole: Predstavljamo Strojarsku i prometnu školu

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 05.04.2013. 13:36

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Andrej Švoger / VT

U školskoj godini 2012./2013. u varaždinsku Strojarsku i prometnu školu (Hallerova aleja 3a) ukupno je bio upisan 791 učenik. Od tog broja 229 učenika upisano je u prve razrede, 226 u druge razrede, 211 u treće razrede i 125 u četvrte razrede.

Sva ponuđena strojarska i prometna zanimanja su atraktivna i omogućuju trajnije zapošljavanje u struci ili u srodnim područjima struke jer su strojarstvo i promet najmanje osjetljivi na gospodarsku krizu, doznajemo od Milana Žunara, ravnatelja Strojarske i prometne škole Varaždin.

- Tehnička zanimanja omogućuju zapošljavanje ili daljnji nastavak školovanja ovisno o životnim situacijama u kojima će se naći polaznik ili njegova obitelj, nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja.

Za polaznike koji žele postići brzu samostalnost u radu i životu, te materijalnu sigurnost nudimo trogodišnja atraktivna zanimanja.
Tekođer, treba znati da su zanimanja s malim upisnim kvotama, posebno pogodna za zapošljavanje - naglasio je M. Žunar dodavši kako će za zanimanja za potrebe obrta (oznaka JMO) biti ponuđene stipendije od Obrtničke komore.

- U tim zanimanjima, veliki dio nastave je praktična nastava koja se izvodi u licenciranim obrtničkim radionicama ili tvrtkama i za vrijeme te nastave učenici primaju mjesečnu nagradu koja je propisana Ugovorom o naukovanju.

Također, mnogi učenici koji će upisati zanimanje CNC operatera primat će učeničku nagradu za vrijeme praktične nastave i stručne prakse u proizvodnom procesu u tvrtkama – ističe ravnatelj škole koja je u prošloj školskoj godini dala tri državna prvaka u sektoru prometa i logistike, te na taj način postala najbolja škola u tom sektoru u Hrvatskoj.

Dodajmo i to da škola provodi dva projekta Europske unije s ciljem da njezini učenici dobiju vrhunska znanja i vještine u struci te na taj način budu konkurentni ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europskoj uniji.

SMJEROVI:

Programi koji traju četiri školske godine: Računalni tehničar za strojarstvo, tehničar za vozila i vozna sredstva, tehničar cestovnog prometa i tehničar za logistiku i špediciju.

Trogodišnji programi: CNC operater/CNC operaterka, vozač motornog vozila, automehatroničar JMO, instalater kućnih instalacija JMO, strojobravar JMO, autolimar JMO i limar JMO. Škola organizira Dane otvorenih vrata 2. i 3. travnja od 10 do 17 sati pa poziva učenike i njihove roditelje da dođu u školu i prikupe dodatna saznanja o opremljenosti škole, zanimanju koje ih interesira, organizaciji nastave i drugo.

Komentari