Sveti Antun Tužno

Uz grah, domaće kobasice i pjesmu obilježen blagdan sv. Vinka u Tužnom

Objavljeno: 23.01.2016. 20:13

Zadnja izmjena: 16.02.2016. 14:05

Foto: Općina Vidovec

Udruga vinogradara i voćara Sveti Antun Tužno organizirala je već tradicionalno obilježavanje Vincekova povodom blagdana sv. Vinka, zaštitnika vinogradara, a ove godine ceremonijal rezidbe trsova održan je u vingoradu članova udruge, braće Branka i Zvonka Hajsoka, u ulici Goranec u Tužnom.

Okupljanje sudionika počelo je u podne ispred vatrogasnog doma u Tužnom , odakle su uz svirku i pjesmu tamburaša KUD-a Vidovec krenuli prema vinogradu. „Pri kleti“ od domaćina dočekali su ih vrijedni članovi udruge, crkveni zbor Svetog Antuna Padovanskog iz Tužna, ali i mnogobrojni gosti, te su se svi zajedno okrijepili mladim vinom i narescima.

Ispred stotinjak okupljenih, tradicionalne obrede predvodila su tri meštra . U skladu s običajima domaćini su prvo obrezali trs, označivši tako početak radova u vinogradu, a da bi vinogradarska godina bila što bolja i plodnija, čokote su zalili mladim vinom, a brajde ukrasili suhomesnatim delicijama, poput domaćih kobasica, šunke i špeka.

Za sve okupljene, članovi udruge pripremili su grah i domaće kobasice, a za okrijepu ih je čekala domaća vinska kapljica.

Komentari