Uz kiparsku koloniju prvi put održana i manifestacija "Židorovo na Voći"

Objavljeno: 14.05.2014. 09:12

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Ilustracija

Ove je godine župa sv. Martina biskupa po prvi puta organizirala vjersko-kulturnu manifestaciju „Židorovo na Voći“. Ona se sastojala od dva dijela: kiparsko-slikarske kolonije i obilježavanje Dana špilje Vindije.

U sklopu 11. kiparske kolonije obnovljen je kip Trpećeg Krista napravljen u razdoblju baroka i to oko 1770. godine. Kip su obnavljali kipari Slavko Bunić iz Ivanca (rodom iz Slivarskog) i Ljudevit Minđek – Ludva iz Varaždina.

Kipar Ivan Forjan iz Bilja obnavljao je korpus Krista s jednog križa-krajputaša u Gornjoj Voći (Torbakov križ). Korpus Krista je 30-tih godina prošlog, 20. stoljeća, izradio samouki kipar Janko Gregurec (1914.-1980.) iz Gornje Voće.

Voćanski kipar Stjepan Švetak do prosinca će u lipovu drvu napraviti skulpturu pastira za voćanske jaslice.
U petak, 9. svibnja otvorena je  u kapeli sv. Tome apostola i sv. Izidora ratara kiparska izložba radova Ive Forjana koji je do sada jedini sudjelovao na svim kiparskim kolonijama od 2004. godine. Izloženo je desetak Forjanovih radova koje je on izradio za voćansku župu, od sv. Martina biskupa, preko sv. Florijana pa do reljefnih postaja križnog puta za voćansku Kalvariju.

U subotu je voćanski slikar Vinko Gregurec tehnikom olovka na papiru naslikao lik Trpećeg Krista, te dvojicu novih svetaca: papu Ivana XXIII. I Ivana Pavla II. Samouka naivna kiparica i slikarica Elizabeta Kornet darovala je župi Voća u sklopu likovne kolonije jednu glinenu skulpturu. Jednu će sliku naknadno dostaviti i slikar Izidor Gladović – Žiga na temu Židorovskog proščenja.

Uz 50. obljetnicu proglašenja špilje Vindije paleontološko-arheološkim lokalitetom i spomenikom prirode obilježen je Dan špilje Vindije. Pozivu voćanskog župnika Josipa Drvoderića, organizatora manifestacije, odazvale su se Udruge – vinogradara i voćara Barilček i Privatnih šumovlasnika Breza, te KUD Voća.

Prvi dio obilježavanja Dana špilje Vindije bilo je stručno predavanje paleontologa i prof. Jakova Radovčića na temu: Špilja Vindija – jučer, danas i sutra, održano u župnoj vjeronaučnoj dvorani, a drugi dio obilježavanja bio je odlazak do same špilje Vindije, gdje je održan prigodni kulturno-umjetnički program dječje sekcije KUD-a Voća, tamburaškog sastava KUD-a Voća, te domjenkom u organizaciji Udruge – vinogradara i voćara Barilček, Privatnih šumovlasnika Breza i KUD-a.

Na sam dan Židorova, u nedjelju 11. svibnja slavljena je sv. misa koju je predvodio klenovnički župnik vlč. Josip Jagarčec, uz suslavlje ostalih svećenika Gornjovaraždinskog dekanata. Proštenje su upotpunili prigodnim štandovima članovi župnog Caritasa, KUD Voća i udruga Zraka sunca.

Nešto iz povijesti pila Trpećeg Krista
Pil Trpećeg Krista spada, uz župnu crkvu sv. Martina biskupa i kapelu sv. Tome apostola, među najstarije spomenike voćanske župe. Isklesan je u razdoblju baroka i to oko 1770. godine. Pil ili pilek (prema njemačkom Bildstok) javni je spomenik od kamena, s reljefima ili s plastikom na stupu, koji počiva na uskom podnožju. Taj se naziv udomaćio u sjevernom ili kajkavskom dijelu Hrvatske. Rasprostranjeni su pretežno u ravničarskim krajevima, katkada se nalaze i unutar crkava. Postavljali su se kao međaši posjeda, kao orijentacijske točke na putovima kojima su prolazili trgovci i hodočasnici ili kraj mjesta na kojima se sudilo ili kažnjavalo. Kao kamene kronike događanja pilovi nas podsjećaju na epidemije, požare i poplave.

a voćanskom pilu u Gornjoj Voći nalazio se lik Trpećeg Krista, a u podnožju je prepoznatljiv reljef sv. Barbare, djevice i mučenice, zaštitnice rudara. Postojali su i drugi reljefi (barem još dva) ali oni su sačuvani tek u neprepoznatljivim ulomcima. Sam je spomenik - pil neposredno nakon II. svjetskog rata bio miniran, a po pričanju nekih župljana počinitelje toga zlodjela stigla je "kazna", tj.  ubrzo su smrtno stradali u rudniku.

Kameni ostaci desetljećima su ležali razbacani po brijegu, da bi ih voćanski župnik Josip Drvoderić 2007. godine fotografirao za knjigu "Vjerska razglednica Voće u riječi i slici", a ove godine u suradnji sa kiparima iz Voće i Bilja, te voćanskom udrugom "Stara brv" na župnikovu inicijativu pil će se obnoviti i ponovno postaviti na prvotno mjesto.

Komentari