Varaždin: Nakon 40 godina prvi put će potpuno presušiti dravski kanal i akumulacija u Svibovcu

Objavljeno: 10.01.2016. 11:03

Zadnja izmjena: 22.02.2016. 08:41

Foto: Arhiva eVž

Akumulacijsko jezero kod Svibovca i odvodni kanal HE Varaždin, najstarije od tri hidroelektrane na rijeci Dravi, mogli bi u srijedu, 27. siječnja po prvi put u 40-godišnjoj povijesti ostati bez vode...

Naime, kako doznajemo od mr.sc. Miljenka Brezovca, direktora Proizvodnog područja HE Sjever, u tijeku su pripremne aktivnosti i razrada kompletnog programa pražnjenja akumulacijskog jezera HE Varaždin.

- Točan datum pražnjenja akumulacijskog jezera ovisi prije svega o hidrološkim i meteorološkim uvjetima. Planirani radovi rekonstrukcije HE Varaždin i ostalih hidroelektrana koje su dio PP HE  Sjever, obuhvatit će brojne građevinske radove na objektima o čemu ćemo javnost detaljnije izvijestiti tijekom idućeg tjedna – rekao je Brezovec za eVaraždin dodavši kako HEP svoje aktivnosti provodi u suradnji s nadležnim resornim ministarstvima i institucijama.

Podsjećamo, HE Varaždin ima najveću prosječnu godišnju proizvodnju električne energije od 435 GWh među trima hidroelektranama na Dravi - HE Čakovec (340 GWh) i HE Dubrava (340 GWh). Pokretna brana uz akumulacijsko jezero nalazi se u blizini slovenskoga grada Ormoža, gdje je i početak dovodnog kanala za HE Varaždin i preljevna pokretna brana za stari tok Drave.

Nasip dovodnog kanala je obložen asfaltbetonom, koji je 70-tih godina prošlog stoljeća po prvi put  upotrijebljen na velikim branama u bivšoj državi. Zbog veličine akumulacijskog jezera HE Varaždin, blizine okolnih naselja i pravilnika o velikim branama, svakodnevno se obilazi i kontrolira dovodni kanal koji je duljine 7,4 kilometara.

Samo u 2015. godini HEP Operator distribucijskog sustava  je na području cijele Hrvatske uložio gotovo milijardu kuna, a HEP Proizvodnja je nastavila s ulaganjima u revitalizaciju hidroelektrana u sklopu višegodišnjeg ciklusa vrijednog 3,6 milijardi kuna.

Komentari