Žrtve Holokausta

Varaždin odao počast komemoracijom na Židovskom groblju

Objavljeno: 27.01.2016. 11:17

Zadnja izmjena: 16.02.2016. 11:03

Povodom međunarodnog Dana sjećanja na holokaust na Židovskom groblju u Varaždinu izaslanstvo Grada Varaždina predvođeno gradonačelnikom Goranom Habušem odalo je počast žrtvama Holokausta. Njih je, samo na varaždinskom i međimurskom području bilo više od tisuću, naglasio je dr. Andrej Pal, predsjednik Židovske općine Čakovec...

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donijela rezoluciju o obilježavanju tog datuma, kada je 1945. godine oslobođen velik broj zatvorenika iz logora Auschwitz, podsjetio je okupljene Andrej Pal.

- Ovo je prilika da se sjetimo nedužnih židovskih žrtava i ovakve komemoracije su obaveza lokalnih sredina koje se potiču na provođenje edukacija u školama. naime, taj mračni dio naše povijesti se nikada ne smije zaboraviti – naglasio je Pal.

Iako točan broj žrtava holokausta nije poznat, predsjednik Židovske općine Čakovec smatra kako je uoči i tijekom 2. svjetskog rata u Europi ubijeno 80 posto židovske populacije.

Izaslanstvo Grada Varaždina u kojem je bio i zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić, zapalilo je svijeće i položilo vijenac uz nedavno postavljenu spomen ploču na Židovskom groblju.

- Nažalost, Varaždin je jedan od gradova koji su proveli, da tako kažem – čistku svojih sugrađana židovske vjeroispovijesti. Stoga ih se danas s pijetetom prisjećamo i moramo nastaviti upozoravati da se ovakve stvari više ne smiju ponoviti – rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Dodao je da će se projekt obnove varaždinske sinagoge nastaviti i Grad ga namjerava realizirati do kraja sredstvima EU. Podsjećamo, dosad je za provedene građevinske radove potrošeno četiri milijuna kuna.

Komentari