Varaždinac Mirko Kociper izradio unikatni goblen s likom Kolinde, muke mu sad zadaje posveta

Objavljeno: 20.11.2015. 15:47

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 13:07

Foto: Josip Novak

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uživa simpatije brojnih građana, a našem sugrađaninu Mirku Kociperu dopala se još uoči predsjedničkih izbora. I to u tolikoj mjeri da je čvrsto obećao kako će, ukoliko ona bude izabrana za predsjednicu, izraditi goblen s njenim likom...

Naime, varaždinskom kolekcionaru Mirku Kociperu (77) starodobna vozila i skupljanje suvenira s putovanja nisu jedina strast. S jednakim žarom on svoje slobodno vrijeme već 50 godina posvećuje izradi Wiehlerovih goblena.

Napravio ih je, kako kaže, stotinjak i neke je tijekom proteklih godina darovao članovima obitelji, te iznimno – prijateljima.



- Takve rukotvorine se ne poklanjaju bilo kome i naša predsjednica je prava sretnica jer nije bilo jednostavno izraditi goblen s njezinim likom. Podloge nema u prodaji i njenu fotografiju sam prvo digitalizirao, a potom je pomoću namjenskog kompjuterskog programa izrađena shema. Jedva čekam da joj ga uručim – rekao je Kociper dodavši da je Kolindin portret radio polako i s posebnim užitkom.

Goblen je izrađen tzv. tipoenskim bodom i za ispunu koncem za svaka dva cm2 platna morao je napraviti 800 uboda iglom.

- Konačna izrada slike na svakom goblenu iziskuje dosta vremena, poglavito ukoliko su platna većih dimenzija. Svoju kolekciju ljubomorno čuvam, ali je nikada ne skrivam od gostiju. Predsjedničin goblen nedostajat će mi u zbirci, ali još nisam odlučio hoću li izraditi duplikat – ističe Kociper.



Naveo je da nestrpljivo iščekuje susret s hrvatskom predsjednicom koji bi se mogao ostvariti već u četvrtak, 26. studenoga, na svečanosti obilježavanja 10 godina postojanja i znanstveno - istraživačkog rada HMDCDR-a u Zagrebu.

- Uvjeren sam kako će moj poklon biti pravo iznenađenje za Kolindu Grabar Kitarović. Jedino još moram smisliti tekst posvete kojeg ću napisati na poleđini goblena – zaključio je Kociper.


  

Komentari