Varaždinci izumili najpouzdaniji i najjeftiniji barometar za po doma

Objavljeno: 30.07.2012. 14:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Bbulbcollector.com

Dvadesetih godina prošlog stoljeća pažnju stranaca koji bi posjetili naš grad privlačile su neobične sprave koje ni po čemu nisu nalikovale barometrima, a ipak su Varaždincima sa stopostotnom sigurnošću prognozirale kakvo će biti vrijeme.   

Izum Varaždinaca bio je pravo remek djelo, a prema svjedočenju očevidaca taj osebujni „barometar“ imala je svaka obitelj u svojoj kući. 

- Bio sam zadivljen, jer su u gotovo svakoj sobi Varaždinci imali za uže obješenu električnu žarulju, a ispod njezine „kruške“ bila je postavljena  daščica. Moji domaćini pojasnili su mi da je to čudo najjeftiniji i najpouzdaniji uređaj koji prognozira kakvo će biti vrijeme – zapisao je o tom varaždinskom patentu nama nepoznati Slovenac davne 1928. godine.

Varaždinski „uradi sam“ barometar svojim bi vlasnicima najavljivao kišu ili snijeg punih šest sati unaprijed, a tajna njegove iznimne učinkovitosti krila se u vještoj izradi.

Naime, Varaždinci bi izgorjelim električnim žaruljama probušili sićušnu rupicu na vrhu i zatim u njih do polovice natočili običnu vodu. Nakon toga vješali su ih iznad drvene daščice koja bi ostajala suha kada je bilo lijepo vrijeme. No, ako je iz žarulje počela kapati tekućina, naši sugrađani znali su da u grad ne smiju ići bez kišobrana ili kabanica.

Taj osebujni barometar "made in Varaždin" je radio savršeno isključivo na sobnoj temperaturi ...

Komentari