Varaždinski biskup mons. Mrzljak pohodio Beogradsku nadbiskupiju

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 11.08.2013. 10:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

U srijedu 7. kolovoza u srpskoj Patrijaršiji u Beogradu varaždinski biskup susreo se s novoizabranim episkopom bihaćko-petrovačkim Atanasijem (Rakitom).

Susretu su, uz biskupa Mrzljaka bili nazočni nadbiskup beogradski mons. Stanislav Hočevar, generalni vikar Beogradske nadbiskupije fra Leopold Rochmes, mr. Damir Bobovec predstojnik Knjižnice i voditelj Arhiva Varaždinske biskupije te Marko Štefanec, tajnik varaždinskog biskupa.

Episkop Atanasije, uz pozdrave, prenio je i žaljenje patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja što biskupe nije mogao primiti zbog zdravstvenih razloga. Na samom početku biskup Mrzljak je upoznao episkopa Atanasija s razlozima svoga boravka u Beogradu, te ga u kratkim crtama osobno upoznao s Varaždinskom biskupijom.

Poslanje Crkava usmjereno je na naviještanje i življenje evanđelja Isusa Krista te su u tome smislu u središtu razgovora bile teme koje se odnose na izazove koje pred kršćane stavlja današnjica.

U svezi s tim katolički i pravoslavni biskupi istaknuli su važnost suradnje obiju crkava na svim razinama. Vjernost Kristovom evanđelju pretpostavka je autentičnosti života i zbližavanja Crkava kao i njihovom doprinosu pomirenju među narodima u kojima djeluju. Jedinstvo Kristove Crkve Božja je volja i volja kršćanskoga puka, zaključili su episkop i biskupi.

Biskup Mrzljak predao je episkopu Atanasiju poklon za srpskog patrijarha Irineja, monografiju grada Varaždina, te mu zaželio mnogo blagoslova u upravljanju novom eparhijom.

Nakon toga direktor muzeja Srpske pravoslavne crkve Vladimir Radovanović proveo je biskupe i njihovu pratnju kroz stalni postav muzeja gdje su se mogli vidjeti zanimljivi liturgijski eksponati iz povijesti Srpske pravoslavne crkve.

Biskupe je zaželio vidjeti i šef kabineta njegove svetosti episkop remezijanski gosp. Andrej (Čilerdžić). U srdačnom susretu pokazao je živi interes za prilike u kojima djeluje Varaždinska biskupija. Istaknuo je potrebu ostajanja u bratskoj povezanosti i suradnji.

Ovim posjetom Patrijaršiji završio je četverodnevni boravak biskupa Mrzljaka u Srbiji povodom proslave Velikih Tekija u Petrovaradinu i početaka devetnice u čast Gospi u beogradskoj prvostolnici.

Izvor: biskupija-varazdinska.hr

Komentari