Veća šteta od poplava na području Grada Ludbrega spriječena zbog brze intervencije

Piše: eVaraždin

Objavljeno: 05.04.2013. 19:15

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Andrej Švoger/VT

U Hrastovskom na mostu rijeke Bednje danas je održana konferencija za medije. Povod za održavanje konferencije bile su poplave koje su se tijekom proteklog vikenda dogodile na području Hrastovskog i Kučana Ludbreškog...

Na sam Uskrs u večernjim satima došlo je do izlijevanja Bednje kod mosta prema Gracima u Hrastovskom koje je zaprijetilo kućama u jugozapadnom dijelu naselja. Drugo izlijevanje se dogodilo kod peradarskih farmi između Hrastovskog i Kučana te je bilo ugroženo 17 000 pilića.

– Upravo na ovom mjestu Bednja je prodrla i krenula prema kućama u Selskoj ulici te na taj način ugrozila mještane i objekte. Na zahtjev Centra 112 angažiran je Stožer za zaštitu i spašavanje i vatrogasci. Kao načelnik Civilne zaštite stožera za zaštitu i spašavanje ponosan sam na sve koji su sudjelovali u akciji, radilo se o zahtjevnom poslu, a odluke su donošene brzo i efikasno i izvršavane na vrijeme. Rezultat toga je da smo bez veće štete uspjeli zaustaviti prodor vode. Na području Ludbrega problemi su riješeni na vrijeme i odgovorno – rekao je Božidar Hajsok, ludbreški dogradonačelnik i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje.

Na konferenciji su izvješće podnijeli i predstavnici interventnih službi.

– Dolaskom na mjesto  intervencije utvrdili smo da je došlo do izlijevanja rijeke Bednje iz korita. Koordinacijom smo rasporedili snage i uspješno odradili posao. U intervenciji je sudjelovalo 15 članova DVD-a Ludbreg, 10 članova DVD-a Hrastovsko, sedam njih u pomoć je stiglo iz DVD-a Kučan te osam vatrogasca iz DVD-a Sigetec Ludbreški. Pravovremenim izlaskom, procjenom situacije, koordinacijom i velikim zalaganjem vatrogasaca i mještana situacija je stavljena pod kontrolu – rekao je voditelj intervencije Nenad Cindori. U akciju su se uključili i sami mještani Hrastovskog.

– Zahvaljujemo stožeru na brzoj intervenciji, vatrogascima i mještanima. U to vrijeme je u Hrastovskom u Društvenom domu bila zabava, no pojedini mještani spremno su obuli čizme i pomagali u akciji. Uz pijesak koji je pripremio krizni stožer dodatno su punili vreće, što je dokaz da možemo odgovoriti na ove ekstremne uvjete. Mještani se ne sjećaju da je posljednjih pedesetak godina Bednja bila ovolika, no važno je da smo uspjeli u nastojanjima da voda ne dođe do kuća – naglasio je Dubravko Bilić, predsjednik Mjesnog odbora Hrastovsko.

Pravovremenom intervencijom stručnih službi, vatrogasaca i dragovoljaca spriječen je nastanak veće materijalne štete. Vodostaj je trenutno u padu, no zbog najave daljnjih padalina, stručne službe obilaze kritična područja. 

Komentari