Vedriš: Varaždin ima potencijala, ali oni koji bi sad ulagali u Hrvatskoj su mazohisti

Objavljeno: 22.11.2013. 12:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Andrej Švoger

U jeku afera koje tresu državu, dok je gospodarstvo na najnižim granama, a investicije su nešto o čemu za sad možemo očito samo sanjati, postavlja se niz pitanja vezanih za oporavak ekonomije, a krajnji bi cilj trebao biti omogućiti normalnu egzistenciju za sve slojeve društva...

Što smo točno radili u proteklih 20 godina, te gdje su pogriješili političari i oni koji su vodili državne institucije, radi li ova Vlada dobar posao, jesu li brojne državne agencije ispunile svrhu, kako riješiti probleme u javnom sektoru, te čemu služi Hrvatska gospodarska komora, samo su neka od pitanja, na koja smo odgovore potražili kod uglednog ekonomista prof. dr. sc. Mladena Vedriša, predstojnika Katedre za ekonomske znanosti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. On je ujedno i bivši predsjednik Hrvatske gospodarske komore, te bivši potpredsjednik Vlade.

- Pitamo se zašto se u Slovačkoj proizvodi najviše automobila po glavi stanovnika u EU. Zato, jer su stvorili pogodne uvjete. Stvorili su uvjete od kvalitetne infrastrukture, zakonodavstva, porezne politike, pa na dalje. Velika kompanija kad radi pripremu investicije uzme u obzir tri ili četiri zemlje i - napravi rang listu potencijalnih lokacija. Varaždin i županija su uspjeli dovesti vanjske investitore. Tu je kvalitetna radna snaga i još niz lokalnih pozitivnih faktora, ali zašto onda ne biti još i bolji. Ali, nesporno je da je Varaždin grad sa značajnim potencijalom, tek je jedan dio realiziran, a drugi dio čeka otklanjanje niza prepreka koje su dio ukupne hrvatske priče – rekao je Vedriš i nadodao kako bi u Hrvatskoj, koja nije konkurentna, u ovo vrijeme ulagao samo mazohist.

Cijeli intervju s Mladenom Vedrišom pročitajte u današnjem izdanju Tjednika eVaraždin.

Komentari