SAT I POLA VRHUNSKOG NASTUPA

FOTO Varaždinski folkloraši u HNK nastupili su sa svojim gostima i pružili posjetiteljima vrhunsku folklornu zabavu

Objavljeno: 20.12.2017. 10:14

Zadnja izmjena: 20.12.2017. 11:53

Varaždinski folklorni ansambl održao je koncert u varaždinskom HNK, a događaj je uveličao Folklorni ansambl Koprivnica i Folklorno društvo Kres iz slovenskog Novog Mesta te su na taj način posjetiteljima pružili sat i pola vrhunske folklorne umjetnosti što potvrđuje i potpuno ispunjeno gledalište.

Ovaj koncert bio je vrhunac uspješne godine za Varaždinski folklorni ansambl koju su obilježila dva značajna inozemna gostovanja, uskršnji međunarodni festival folklora Paasfesten u belgijskom gradu Leuvenu te Dunedin festival u škotskoj prijestolnici Edinburghu.

Na ovom domaćem koncertu, naši folkloraši predstavili su se s četiri koreografije između kojih je bila i poznata „Ljubav se ne trži niti ne kupuje“, zatim svojim zaštitnim znakom, koreografijom Hrvatskog Zagorja „Črna gora, javorek zeleni“ i prigorskim pjesmama i plesovima pod nazivom „Trninaj, trninaj“.

Folklorni ansambl Koprivnica predstavio je narodne pjesme i plesove Podravine kao što je „Zorja moja zorja“ koja govori o odlascima mladića u vojsku, dok su u koreografiji „Iz ždalskih vrtova“ zapjevali na mađarskom.

Zanimljiv je bio i nastup Folklornog društva Kres iz Novog Mesta koji su pokazali pokladne običaje Kranjske, a još jedan korak dalje bila je njihova druga koreografija koja je staru slovensku baladu iz 18. stoljeća upotrijebila kao scenarij za igrokaz u kojem selo sudi ljubavnici jednog plemića, a u nastupu su uključili i publiku.

S folklorašima iz Koprivnice, Varaždinci njeguju dugogodišnje prijateljstvo dok ih  slovenska ekipa iz Kresa oduševljava svojom kreativnošću u scenskoj izvedbi što su  pokazali i varaždinskoj publici.

Kao jedan od najvećih promotora grada Varaždinu u inozemstvu, Varaždinski folklorni ansambl već priprema inozemne turneje za nadolazeće ljeto, a iduća će godina za članove  biti posebna jer slave 20-tu obljetnicu rada.

 

Komentari