u spomen na ime grada ivanca

VITEZOVI IVANOVCI Ovi neustrašivi momci predstavljaju jedinu takvu postrojbu u Hrvatskoj, pa i šire

Objavljeno: 07.04.2018. 09:57

Zadnja izmjena: 07.04.2018. 09:57

Foto: facebook

Ovi zgodni momci, Vitezovi Ivanovci povijesna su postrojba vezana, kao što i samo ime kaže, za Ivanovce i grad Ivanec i okuplja ljude sa sličnim sklonostima. Predstavljaju dio kulturne baštine grada Ivanca, Varaždinske županije, ali i Republike Hrvatske, a okupili su se radi ostvarivanja zajedničkih interesa u skladu s općim interesima društva te radi obavljanja određenih društvenih i kulturnih djelatnosti. 

Ivanečka je povijest bogata i zanimljiva, a sam grad mnogo je stariji od vremena kada su ga, sredinom 12. stoljeća, naselili ivanovci - hospitalci, crkveni red koji je brinuo za bolesnike, putnike i hodočasnike, a na Ivanščici su imali ogromne posjede s utvrđenim gradom Belom. 

Ime i prvi spomen grada Ivanca datira u 1396. godinu i vezano je uz viteški red Ivanovaca-malteških vitezova, koji su ovdje imali svoje posjede sve do ukinuća reda u Hrvatskoj u 17.stoljeću. Danas se tradicija vitezova ivanovaca nastavlja u okviru Udruge za čije odabrane muške i ženske članove su izrađene odore s opremom i oružjem prema povijesnim činjenicama.

Članovi raspolažu s dvije vrste replika srednjevjekovnih odora, uzimajući u obzir povijesno vremensko razdoblje od 11. do 15. stoljeća i, kako kažu, prva su, a možda i jedina takva organizirana povijesna postrojba u našoj Županiji i Hrvatskoj, pa i šire, koja nastavlja tradiciju viteškog reda vitezova ivanovaca čiji je zaštitnik Sv. Ivan Krstitelj. 

Tako se obnovljena povijesna postrojba vitezova ivanovaca opet pojavljuju u Ivancu i na Ivanščici štiteći sve dobre ljudi i tjerajući zlo poput coprnica, kojih je bilo na Ivanščici. Shodno povijesnoj baštini za siguran put potrebno je platiti putarinu, a za uzvrat se dobiva suvenir keramički pečat vitezova kojim se osigurava siguran put pod motom „Danas vas štite vitezovi, kad čuješ šum lišča znaj da te vitez čuva.“

 

 

Komentari