Za gotovo 900 polaznika započela nova školska godina u Centrima izvrsnosti

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 27.10.2013. 08:54

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Varaždinska županija

Prigodnom svečanošću u Gospodarskoj školi s radom su u novoj školskoj godini započeli jedinstveni Centri izvrsnosti Varaždinske županije u kojima nadareni učenici mogu njegovati i dodatno razvijati svoje talente.

Pored šest postojećih Centara izvrsnosti, iz matematike, fizike, informatike, poduzetništva, hrvatskog jezika i kemije, ove godine s radom započela su tri nova centra; iz biologije, komunikacija te novih tehnologija. U školskoj godini 2013./2014. Centre izvrsnosti pohađa 875 učenika, a s njima će raditi 96 mentora.

Zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić istaknuo je kako ga veseli velik broj učenika koji svoje subote i praznike izdvajaju za dodatnu edukaciju.

- Znamo da je Varaždinska županija danas u hrvatskim okvirima pojam izvrsnosti kada je riječ o obrazovanju. A današnje okupljanje dokazuje da ste vi, dragi učenici, već sada iskreno zainteresirani za izvrsnost. Shvatili ste kako je obrazovanje najvažnija životna komponenta - zaključio je zamjenik Kišić.

Nakon prigodnog programa i obraćanja voditelja Centara, koji su svi redom zahvalili Varaždinskoj županiji na pokretanju i podršci u provođenju ovog projekta,  učenici su se sa svojim mentorima uputili prema školama na nastavu. Najveći broj učenika, kao i proteklih godina, pohađa Centar izvrsnosti matematike, njih ukupno 232.

Već postojećim Centrima izvrsnosti od ove školske godine pridružila su se i tri nova Centra; iz biologije, komunikacija te novih tehnologija, a njihovi voditelji nadaju se izvrsnim rezultatima koje njihovi kolege iz ostalih predmeta u sklopu Centara već postižu.

Svečanosti kojom se obilježio početak rada Centara izvrsnosti u ovoj školskog godini prisustvali su i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina mr. sc. Vjeran Radelić, predstavnici Ureda državne uprave u Varaždinskoj županiji, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije mr. sc. Miroslav Huđek te brojni ugledni gosti.

Svečanost su upotpunili učenica Glazbene škole Varaždin Ana Mikac te Doroteja Mrazović i Nikola Petek, kazivanjem poezije i  Davor Kušić,  koji je izveo monolog Mire Gavrana "Kako je tata osvojio mamu".

Inače, Varaždinska županija program rada s nadarenim učenicima započela je još 2002. godine, a 2007. godine započeli su s radom Centri izvrsnosti. Ciljevi idejnih začetnika projekta; mr. sc. Miroslava Huđeka, Branka Topića i Miroslava Smuđa bili su povećanje kvalitete rada, osiguranje novog poslovnog prostora u novo izgrađenim srednjim školama, generacijska solidarnost u vidu rada na jednom mjestu učenika osnovnih i srednjih škola, bolja komunikacija među predavačima, bolja opremljenost kao  i iskorištenost opreme te povećanje financijskih sredstava.

Učenici koji pohađaju Centre izvrsnosti postižu iznimne rezultate na županijskim, državnim te međunarodnim natjecanjima.

Komentari