Županija domaćin seminara ''Regionalna i lokalna samouprava u EU i uloga medija''

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 02.03.2014. 11:40

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u RH i Uredom za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj organiziralo drugi u nizu seminara i okruglih stolova o aktualnim europskim temama u Varaždinu, 28. veljače i 1. ožujka .

Nakon seminara u petak ''Regionalna i lokalna samouprava u EU i uloga medija'' održanog u Skupštinskoj dvorani Županijske palače,u subotu je, također u Županijskoj palači, održan okrugli stol pod nazivom ''Jedinice lokalne i regionalne samouprave – strategija razvoja i EU fondovi''.

Uvodne govore na seminaru održali su pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić, šef Predstavništva Europske komisije u RH NJ.E. Branko Baričević koji su istaknuli važnost održavanja ovakvih seminara kojima se cjelokupnoj javnosti želi približiti funkcioniranje Europske unije kao zajednice naroda.

- Varaždin je idealno mjesto za održavanje ovakvih seminara i okruglih stolova. To je grad koji je uvijek bio orijentiran proeuropski, ovdje djeluje i nekoliko fakulteta, obrazovanje je na visokoj razini, a gospodarstvenici razumiju što znači pravilno i transparentno poslovati - rekao je Baričević.

Nakon uvodnih govora, o višegodišnjem financijskom okviru 2014.-2020. U Europskoj uniji govorio je glasnogovornik za EU proračun Patrizio Fiorilli, o ulozi Odbora regija u procesu odlučivanja u EU nakon Lisabonskog ugovora govorio je član Povjerenstva Odbora regija za državljanstvo, upravljanje, institucionalne i vanjske poslove Manolis Dardoufas, a o ulozi Odbora regija u procesu pristupanja novim članicama govorio je član Odbora regija Alin Nica, dok je  zanimljivu prezentaciju o ulozi novinara u približavanju komplicirane pravne EU terminologije građanima održao dopisnik Jutarnjeg lista u Bruxellesu Augustin Palokaj.

Okrugli stol o utjecaju regija na odlučivanje u EU, višegodišnjem financijskom okviru 2014.-2020- te obavezama i mogućnostima lokalne i regionalne samouprave okupio je zanimljive paneliste, među njima pomoćnika ministra regionalnog razvoja i fondova EU Matiju Derka, ravnateljicu Ekonomskog instituta Zagreb dr.sc. Dubravku Jurlina Alibegović, člana RH u Odboru regija i župana Varaždinske županije Predraga Štromara i drugog potpredsjednika povjerenstva za okoliš Odbora regija, ujedno i načelnika Općine Vidovec Brunu Hranića.

 Župan Predrag Štromar osvrnuo se na ulogu i obaveze hrvatskih županija u okviru ujedinjene Europe.

- Regije moraju znati prepoznati potencijale u svojoj zajednici, kreirati strategije i viziju razvoja, usklađenu s nacionalnim i europskim strateškim dokumentima i ulagati u jačanje administrativnih  i ljudskih kapaciteta - rekao je Predrag Štromar u svom izlaganju te je istaknuo kako je Varaždinska županija to i prepoznala te je paralelno s potvrđivanjem statusa države kandidatkinje krenula u stvaranje institucionalnih i administrativnih preduvjeta.

Tako je unutar županijske uprave osnovan odjel zadužen za područje europskih integracija, tj. europskih pitanja te županijska razvojna agencija.

Važno je istaknuti kako direktnu komunikaciju s Bruxellesom Varaždinska županija ostvaruje putem Ureda hrvatskih regija u Bruxellesu, koji zastupa  nekoliko hrvatskih županija, gradova, općina i razvojnih agencija - zaključio je svoje izlaganje član RH u Odboru regija i župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

Inače, cilj ovog seminara i okruglog stola bio je bolje upoznavanje i informiranje kako novinara medijskih kuća, tako i šire javnosti, građana, s informacijama koje se tiču predstojećih izbora u Europski parlament, kao i važnosti da građani na njih izađu.  

Radi se o ciklusu seminara i okruglih stolova na aktualne teme EU kao priprema za izbore Europskog parlamenta, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, namijenjenih urednicima i novinarima nacionalnih i lokalnih medija, predstavnicima lokalne samouprave i regionalne uprave, akademske zajednice, civilnog društva, a koji će se kroz veljaču i ožujak održavati u Opatiji, Rijeci, Varaždinu i Osijeku.

Okruglom stolu su prisustvovali i saborski zastupnik, ujedno i gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić,  zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić te gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš.

Komentari