Milanović odlučio: Na izbore ćemo u srijedu, 17. travnja

Objavljeno: 15.03.2024. 12:20

Zadnja izmjena: 15.03.2024. 12:23

Izbor za novi, 11. Saziv Hrvatskog sabora održat će se u srijedu, 17. Travnja, a bit će to i neradni dan. Tako je odlučio predsjednik Republike Zoran Milanović, prenosi Jutarnji list.

Izbori na biračkim mjestima u Hrvatskoj održat će se u srijedu, 17. travnja, a u inozemstvu, u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, u utorak, 16. i u srijedu, 17. travnja, stoji u odluci predsjednika o raspisivanju izbora za zastupnike 11. saziva Sabora od neovisnosti, navodi Jutarnji list.

- Odluka stupa na snagu danas, što znači da od sutra počinju teći izborni rokovi, među kojima i rok od 14 dana u kojemu političke stranke, neovisne liste i kandidati, moraju Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predati svoje liste. DIP potom ima rok od 48 sati za objaviti zbirnu listu pravovaljanih lista i kandidatura, čime će krenuti službena izborna promidžba – piše Jutarnji list.

Birači će izabrati 151 zastupnika, njih 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori biraju hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. izbornoj jedinici koju čini cijela država.

Uz to, Milanović je objavio i datum izbora za Europski parlament. Oni će biti u nedjelju, 9. Lipnja. Odluka o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske stupa na snagu u utorak, 9. travnja.

Komentari