Nedostatak umjetničke i europske vizije razlozi ispadanja iz utrke za EPK 2020

Objavljeno: 06.07.2015. 19:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Arhiva eVaraždin.hr

Nejasna kulturna strategija i cilj, nedostatak umjetničke i europske vizije samo su neki od razloga nabrojenih u objašnjenju Povjerenstva koje je odlučilo završiti utrku grada Varaždina i regije Sjever za titulom Europske prijestolnice kulture 2020.

Povjerenstvo, koje čini 12 članova, u svom obrazloženju navodi kako je prepoznat pozitivan iskorak umrežavanja gradova hrvatskog sjevera, međutim Strategija vezana uz EPK 2020 je samo ukratko objašnjena u Prijavnoj knjizi i u prezentaciji te ju nisu uspjeli do kraja shvatiti, kao ni što ona želi postići na srednjoročnom planu.

Najveća mana prijave je, prema mišljenju Povjerenstva, program koji ne može privući širu europsku publiku iz čega se zaključuje da nije dovoljno razvijena europska dimenzija u samom sadržaju programa.

Da "spoj nespojivog" nije oduševio govori i mišljenje da Programu nedostaje koherentna umjetnička vizija i doima se kao zbirka odvojenih događaja i projekata pod kišobranom Europske prijestolnice kulture. Kako se dalje navodi u obrazloženju, tijekom prezentacije Povjerenstvo se uvjerilo da je sektor kulture u regiji relativno malen te da nisu sigurni kako Varaždin i regija Sjever imaju dovoljno kulturne i turističke infrastrukture za provedbu projekta.

Povjerenstvo je steklo dojam da je tradicionalno i baštinski orijentirano shvaćanje kulture prevladalo nad suvremenim, a predloženi budžet od 18 milijuna eura je vrlo skroman za EPK, a financijski plan im ukazuje da EPK nije izričiti prioritet grada. Kritiku su uputili i Prijavnoj knjizi navodeći kako nije detaljno objasnila tko će upravljati predloženim programima, tko će ih provoditi i tko će biti uključen u provedbu.

>> Cjelokupno izvješće u kojem se nalaze preporuke Povjerenstva nezavisnih stručnjaka objavljeno je na stranicama Europske komisije

Obrazloženje Povjerenstva komentirao je gradski HDZ, a povjerenik Damir Habijan istaknuo je kako HDZ-u ne preostaje drugo nego da sami okupe stručnjake i izrade prepoznatljivu strategiju kulture u Varaždinu.

Program Grada Varaždina, prema mišljenju Panela nije naznačio programe i projekte koji bi privukli širu europsku publiku. HDZ-u ne preostaje drugo nego da sam okupi stručnjake koji će izraditi prepoznatljivu strategiju kulture u Varaždinu – istaknuo je Habijan izrazivši pritom žaljenje što su ne prolaskom u 2. krug kandidature Varaždin i partneri izgubili sjajnu priliku za promociju.

Što o obrazloženju Povjerenstva misle gradonačelnik Goran Habuš i direktor Koncertnog ureda Raymond Rojnik, koji je bio i voditelj varaždinskog Ureda za pripremu kandidature, znat će se nakon konferencije za novinare koju su sazvali za utorak, 7. srpnja, s početkom u 10 sati.

Komentari