sličilo aktualnom satu

SUČELJAVANJE DIO 1. Odmah na početku planuli Kišić i Čehok - evo cijele rasprave

N1

Objavljeno: 13.05.2017. 14:10

Zadnja izmjena: 13.05.2017. 14:46

Foto: Viktor Hranić

N1 televizija iz Vatrogasnog doma u Varaždinu danas je prenosila sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Varaždina: Alena Kišića, Damira Habijana, Ivana Čehoka i Natalije Martinčević.

Dok je u drugom dijelu emisije bilo više govora o konkretnoj problematici grada i modelima za rješavanje, prva trećina emisije ponajviše je sličila aktualnom satu gradskih vijeća, prilikom čega su najveće iskre frcale na relaciji Kišić-Čehok. 

U nastavku donosimo transkript prve trećine sučeljavanja četvero kandidata, kojega je voditeljica započela pitanjem upućenim Ivanu Čehoku - zbog čega se odlučio ponovno kandidirati s obzirom na procese koji se vode protiv njega, a zbog čega je uostalom 2011. godine i odstupio.

"Uhljebi su paralizirali gradsku vlast"

ČEHOK: Odlučio sam se kandidirati zato što imam daleko najveću potporu građana  i zbog poteškoća koje imamo, a koje su nastale zbog partitokratskog odlučivanja – postavljanja stranačkih uhljeba na čelne funkcije najčešće bez natječaja. Te poteškoće danas su i teško prevladive ako ne izaberemo jednu neovisnu – široku građansku listu koja neće biti dužna nikome, a prije svega ne – političkim strankama. Svi koji živimo u Hrvatskoj vidimo što znače stranačka nadmetanja koja dovode do potpune paralize vlasti. Kod nas je tako bilo šest godina. Vlast je bila ukočena u svojim vlastitim nesposobnim rezultatima.

Ovdje smo se došli sučeliti programima, a ne hipotetički raspravljati "što bi bilo kad bi bilo". Možda nekoga od nas danas "strefi" pa se neće moći biti kandidatIvan ČehokNezavisna lista GLAS

VODITELJICA: Postoji jedna objektivna opasnost u Vašem slučaju, dakle vi ste pušteni iz zatvora pod uvjetom...

ČEHOK: ...gledajte, ja ne bih htio o tome govoriti jer o tome sam već govorio za vašu televiziju nekoliko puta. Ne postoje nikakve objektivne opasnosti. Postoji zakonski utemeljeno pravo svakog građanina da se kandidira. Ovdje smo se došli sučeliti programima, a ne hipotetički raspravljati „što bi bilo kad bi bilo“. Možda nekoga od nas ovdje danas „strefi“ pa se neće moći biti kandidat.

"Čehok automatski može u zatvor"

KIŠIĆ: Svi znamo da je gospodin Čehok vješt komunikator koji nikad ne bi govorio o onome što mu ne odgovara, ali on je i filozof pa zna jednu prekrasnu Ciceronovu izreku: „Što je dopušteno, nije nužno i časno!“. On govori da su „građani željeli“ da se on kandidira, ali bilo je i građana koji su mu vikali „kako ga nije sram“, kao na nedavno skupu. Jer nije napravio nešto što im je obećao. Međutim, bitno je reći da postoje dva scenarija koji zaista jesu – hipotetska, ali važno je da ih ljudi čuju! Nešto što je već viđeno na primjeru županice Lovrić Merzel: da bi netko izašao iz pritvora, mora podnijeti ostavku. To je gospodin Čehok napravio i zato je izašao iz zatvora. Srećom on neće sada biti izabran, ali u slučaju kad bi bio izabran i preuzeo dužnost, USKOK može zatražiti pritvor. Mene u tom slučaju ne interesiran Čehok kojemu želim svako dobro, ali interesira me što će se tada događati – s gradom! Je li to na neki način prevara birača ukoliko će gospodin Avar ili netko drugi od njegovih zamjenika voditi grad? Drugi scenarij koji i kolega Habijan kao pravnik može potvrditi su presude koje očekujemo u tri spora. Što se događa u slučaju da bude više od pet godina? Automatski se ide u zatvor i ne čeka se pravomoćnost presude, a za grad to znači nestabilnost, nove izbore, nove troškove i ostajemo „grad slučaj“, što ne želimo biti.

Čehok je vješt komunikator, ali i filozof koji pa zna jednu prekrasnu Ciceronovu rečenicu: "Što je dopušteno, nije nužno i časno!"Alen KišićSDP-HNS-HSS-HSU-LABURISTI

"Kako će istovremeno braniti grad i sebe"

HABIJAN: Svaka Varaždinka i Varaždinac mogu se, istina, kandidirati. Istina je i da je sustav loše posložen, ali trenutno za kandidaturu gospodin Čehok nema nikakve prepreke. Međutim, mi svi ovdje prisutni moramo biti odgovorni prema biračima. U hipotetskoj situaciji da gospodin Čehok bude izabran za gradonačelnika Varaždina, Varaždinke i Varaždinci imaju pravo znati da bi se on morao snalaziti i u postupcima koje je protiv njega pokrenuo Grad Varaždin. Dakle, kako biti objektivan u takvoj situaciji? Slažem se da se ne trebamo vraćati u prošlost i to stalno ističem, ali ovo su stvari koje su bitne za funkcioniranje grada.

Varaždinke i Varaždinci imaju pravo znati da bi se Čehok morao snalaziti i u postupcima koje je protiv njega pokrenuo Grad VaraždinDamir HabijanHDZ

"Habijane, cijeli HDZ je na optuženičkoj klupi"

 
ČEHOK: Gospodine Kišiću, prošlo je vrijeme kad je partija odlučivala tko će i kada ići u pritvor, zato – nemojte prijetiti! Dragi moj gospodine Habijan, prema ovome što ste rekli HDZ ne bi trebao uopće i nigdje izlaziti na izbore jer vi ste na optuženičkoj klupi – kao stranka! A meni nešto govorite?! Imali ste čak i nepravomoćnu presudu! No, da mi završimo ovu priču: moji protukandidati, s izuzetkom gospođe Martinčević, ne bave se ni sa čime drugim osim time kako će mene popljivati. Ja imam sudske postupke pa unatoč tome imam bezrezervnu podršku građana i meni nitko, gospodine Kišiću, nije vikao „kako me je sram“. Ali znam da su tebi, Alene, vikali kako te nije sram doseliti se prije šest mjeseci u Varaždin i kandidirati za gradonačelnika.

Gospodine Kišiću, prošlo je vrijeme kad je partija odlučivala tko će i kada ići u pritvor, nemojte prijetiti! Marko HorvatPredsjednik udruge

"Nesposobnost je najgori oblik korupcije!"


MARTINČEVIĆ: Kada govorimo o procesima, optužnicama i korupciji, htjela bih konstatirati jednu stvar koju smatram važnom, a to je da su najgori oblik korupcije nesposobnost i nečinjenje. To je za građane najgori oblik korupcije i ono što danas i u zadnjih osam godina imamo u županiji. Župan i gospodin Kišić sada u kampanji ne mogu stati niti pred jedan jedini projekt, prerezati ni jednu jedinu vrpcu. Osam godina mandata nisu napravili apsolutno ništa! O bolnici se govorilo nekoliko godina, svi su dolazili ovdje i potpisali ugovore, a nije se zakopala ni lopata. Najavljene su bile četiri škole, opet nula! Aglomeraciju je riješilo Međimurje, druge županije su u završnim fazama, a nama nisu prošli niti natječaji i gubici su više od pola milijuna kuna već sada. Dakle, to je najgori oblik korupcije jer je najštetniji za grad i za građane: nesposobnost, nerad i neznanje!

Župan i gospodin Kišić sada u kampanji ne mogu stati ni pred jedan projekt, prerezati ni jednu vrpcu. Osam godina mandata nisu napravili apsolutno ništaNatalija MartinčevićNarodna stranka - REFORMISTI

"Glasnogovornica Čačića"

KIŠIĆ: Gospođa Martinčević uvijek nastupa kao glasnogovornica gospodina Čačića pa govori o županiji, gdje koliko znam nije kandidatkinja. To je prva stvar! Drugo, ja za razliku od gospođe Martinčević koja je tri godine bila zamjenica gradonačelnika, nisam sudjelovao u gradskoj upravi. Prije toga je bila vijećnica. Gospodin Čehok pak ima paradoksalnu situaciju jer kad zapošljavate bilo gdje u javnoj upravi, onda i čistačica mora imati uvjerenje da se protiv nje ne vodi sudski postupak. S druge strane, možete se kandidirati pod optužnicima da ste oštetili taj isti grad kojemu želite biti gradonačelnik! Druga stvar, koja me za jednog liberala strahovito čudi, jest da je gospodin Čehok očito prešao u ksenofoba. Laž je da sam šest mjeseci u Varaždinu, nego godinu i pol. Tako ste lagali i s potpisima, kao što pišu neki portali, pa se ispostavilo da niste prikupili 2500 potpisa, 100 potpisa više od nas, nego 1500. Također, točno je da su vas napadali jer i jučer su vas neke gospođe vrijeđale na placu, ali nedajbože da se ja „bavim Vama“, kao što kažete. Najbolji dokaz vam je za to moja službena Facebook stranica gdje vas se uopće ne spominje (niti ću to dopustiti), dok se na stranici „Varaždinci za Čehoka“ kontinuirano bavite samo i jedino Alenom Kišićem.

Ja za razliku od gospođe Martinčević koja je tri godine bila zamjenica gradonačelnika, nisam sudjelovao u gradskoj upravi.Alen KišićSDP-HNS-HSS-HSU-LABURISTI

"Prepoznatljivost po optužnicama"

HABIJAN: Vezano uz optužnicu protiv Hrvatske demokratske zajednice. Okej, to stoji! Ali ako govorimo o kandidatima za gradonačelnika Varaždina i vašoj prepoznatljivosti koju stalno ističete – ona ovisi o broju vaših optužnica pa u tom pogledu ja ni ne mogu biti toliko prepoznatljiv. Potpora koju zapravo uživate među Varaždinskama i Varaždincima biti će vrlo brzo vidljiva.
Vaša prepoznatljivost ovisi o broju optužnica, pa u tom pogledu ja ni ne mogu biti tako prepoznatljvDamir HabijanHDZ

"Iskaznica SDP-a otvara sva vrata"

ČEHOK: Gospodine Kišiću, znate li što trebate da se zaposlite u Varaždincu za čistačicu, portira, bilo što...? Iskaznicu SDP-a! Bez iskaznice SDP-a nitko se u šest godina nije zaposlio u Gradu, a u osam godina u Županiji! Tu vam je svjedok i gospođa Martinčević. Na sva ključna mjesta došli su samo stranački uhljebi i zato je Varaždin propao! I propada. Tome ćemo mi stati na kraj i zato je ovakav otpor prema našoj listi. Dakle, idu natječaji za sve čelne pozicije i više se neće moći dogoditi da se SDP i HNS međusobno obračunavaju tko će dobiti više mjesta. Nadalje, ja nemam svoju službenu stranicu jer meni to ne treba. Također, morali biste znati da mi Vas ne cijenimo zbog toga kad ste se doselili, nego zbog toga što kao dožupan četiri godine niste napravili – ali apsolutno ništa! Ništa, ništa, ništa! I zato ste vi neprihvatljiv kandidat! Nije naravno ne važno kad ste se doselili u Varaždin i veliko je pitanje bi li se ja ikad kandidirao za gradonačenika Ludbrega.
Kada ste se doselili u Varaždin i s kojim motivima?

Morali biste znati da mi Vas ne cijenimo zbog toga kad ste se doselili, nego zbog toga što kao dožupan četiri godine niste napravili – ali apsolutno ništa!.Ivan ČehokNezavisna lista GLAS

"Joe Šimunić i Za dom spremni"

KIŠIĆ: Moji motivi su uvijek bili isti jer sam uvijek želio živjeti u ovom gradu, ali ne gradu u kojem gradonačenika odvode s lisicama na rukama. Meni je čast živjeti u Varaždinu i ovdje ću živjeti bio gradonačelnik ili ne, jednako kao što mi je čast bilo biti i dožupan u ovoj prekrasnoj županiji. Dakle, jedan liberal broji nečije mjesece koliko živi u gradu i on se sudskim postupcima smije kandidirati, a ja se ne bih smio?! Doselio sam se krajem 2015. godine, dakle prije godinu i pol! Da je pak Čehok ksenofoban i želi uzeti HDZ-ovo biračko tijelo, dokazao je to i sinoć slikajući se sa gospodinom Joe Šimunićem, ikonom desnice i na neki način ustaštva, koji je vodio navijače da viču „Za dom spremni!“. Dakle, očito je odustao od liberalizma!

 Jedan liberal broji nečije mjesece koliko živi u gradu i on se sudskim postupcima smije kandidirati, a ja se ne bih smio?! Alen KišićSDP-HNS-HSS-HSU-LABURISTI

Nastavit će se...

Komentari