Betlehemsko svjetlo u nedjelju stiže u varaždinsku Katedralu

Objavljeno: 13.12.2014. 13:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Odred izviđača "Sirius" Varaždin, već tradicionalno, donijet će Betlehemskog svjetla u varaždinsku Katedralu, u nedjelju 14. prosinca u 18 sati.

Predaja Betlehemskog svjetla je na početku večernje mise. Svečanom prihvatu Betlehemskog svjetla u katedrali, svetoj misi te paljenju fenjera kojima će Betlehemsko svjetlo idućih dana biti preneseno u župe Varaždinske biskupije nazročit će uz okupljene građane i donositelji, izviđači iz Varaždina, te izviđači iz Ludbrega koji će pročitati prigodnu poruku.

I ove godine, Betlehemsko svjetlo, upaljeno u Bazilici rođenja Isusova u Betlehemu bit će preneseno širom svijeta noseći poruku mira i ljubavi među ljudima. U subotu, 13. prosinca, u Zavjetnoj crkvi u Beču izaslanstva izviđači iz tridesetak zemalja preuzet će Betlehemsko svjetlo od Michaela Weixlbaumera (12) donositelja iz Betlehema, a izaslanstvo Saveza izviđača Hrvatske upalit će i hrvatski fenjer.

To će svjetlo u nedjelju stići u Katedralu u Zagrebu, a izviđači iz svih krajeva Hrvatske prenijet će ga u biskupije diljem naše zemlje.

Betlehemsko svjeto u Hrvatsku prvi je, ratne 1991. godine iz Beča donio tada predsjednik vlade Republike Hrvatske Franjo Gregurić. Već 1992. svjetlo su donijeli izviđači - preuzimanjem od Zveze tabornikov Slovenije u Ljubljani. Od 1993. godine, isprva izviđači odreda "Kamengrad" iz Koprivnice pod vodstvom Miroslava Svorena, dugogodišnjeg koordinatora, a zatim izaslanstva Saveza izviđača Hrvatske, preuzimaju svjetlo u Beču i odnose ga u Hrvatski Sabor, biskupije i župe širom Hrvatske, u mnoge domove, škole, bolnice...

Pokrovitelj akcije tradicionalno je Sabor Republike Hrvatske čiji predstavnik sudjeluje pri unosu svjetla te na misi u Zagrebačkoj katedrali.

Komentari