Dan Fakulteta organizacije i informatike uz proslavu dvije vrijedne obljetnice

Objavljeno: 17.12.2014. 13:30

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: FOI

Izvor: Prva sjednica znanstveno nastavničkog vijeća FOI-ja u Varaždinu održana 18.12.1974.

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak, 18. prosinca proslavit će 52. godišnjicu postojanja i 40. godišnjicu djelovanja kao Fakultet organizacije i informatike, odnosno prerastanja nekadašnje Više ekonomske škole u Varaždinu u fakultet.

Proslava će se održati u Koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin s početkom u 11 sati svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća.

Osim predstavljanja ostvarenja iz protekle godine, kao i planova za budućnost, bit će dodijeljene Dekanove nagrade i priznanja studentima, priznanja nastavnom i nenastavnom osoblju, te zahvale zaslužnim školama i poduzećima.

Program će biti popraćen glazbenom izvedbom mezzosopranistice Sofije Cingula uz pratnju pijanistice Ivane Godec Vinceković.

Za Fakultet organizacije i informatike prijelomna je 1974. godina, jer je tada Viša ekonomska škola, nakon stjecanja uvjeta i izrade i prihvaćanja Elaborata od strane Nastavničkog vijeća i ostalih upravnih tijela i instanci, prerasla u Fakultet organizacije i informatike. Dana 18. prosinca 1974. godine Republički sekretarijat za prosvjetu, kulturu i fizičku kulturu (koji je tada na razini Hrvatske imao ulogu današnjeg ministarstva) donio je rješenje kojim se utvrđuje da Fakultet ispunjava uvjete za nastavak rada kao znanstveno-nastavna organizacija udruženog rada visokog obrazovanja i to je bio početak Fakulteta organizacije i informatike. Za prvog dekana izabran je prof.dr.sc. Franjo Ruža.

Obrazovanje informatičkih kadrova u Varaždinu je započelo i prije samog osnivanja Fakulteta, još 1968. godine. Tada je počeo djelovati izvanredni studij smjera privredne informatike koji se kao dopisno-konzultativni studij izvodio u čak 23 centra diljem cijele Jugoslavije. Akademske godine 1969./70. u Varaždinu je započeo studij i za redovne studente smjera privredne informatike. Prva oprema za izvođenje nastave bila je garnitura strojeva sistema bušenih kartica (koju je Školi darovalo poduzeće Varteks) i knjigovodstveni servis Ascota (koji je darovala tadašnja tvrtka Birostroj iz Maribora).

Komentari