dio programa baroknih večeri

Gradski muzej na poklon dobio vrijednu donaciju - japanske lutke koje možete vidjeti već danas!

Objavljeno: 27.09.2018. 11:21

Zadnja izmjena: 27.09.2018. 11:31

Kao popratni program 48. Varaždinskih baroknih večeri, u palači Sermage danas će, 27. rujna, u 18 sati, biti predstavljena donacija japanskih lutaka gospođe Miki Takamatsu iz Tokija. Riječ je o Hina lutkama, koje je gospođa Takamatsu poklonila Gradskome muzeju Varaždin, potaknuta izložbom „Lutke Japana“, održanom prošle godine u palači Herzer.

U donaciji gospođe Takamatsu je 15 lutaka, koje je dobila od djeda i bake prilikom svog rođenja. Cjelina prikazuje život cara i carice na dvoru, a njihova odjeća temelji se na onoj koju su nosili plemići u razdoblju Heian 800. – 1200. godine. Takve lutke u obiteljskim kućama prikazuju se i izlažu svake godine 3. ožujka, na Dan djevojčica (Hina Matsuri), kao znak molitvi za sreću njihovih kćeri.

Donacija je ovih dana stigla u Varaždin, a dio troškova transporta, uz Gradski muzej Varaždin, osigurao je Koncertni ured Varaždin. U svečanom predstavljanju donacije gospođe Takamatsu sudjeluju predstavnici Varaždinskih baroknih večeri i Gradskog muzeja Varaždin. Lutke će biti izložene u palači Sermage do završetka Varaždinskih baroknih večeri i do tada se mogu besplatno razgledati u radno vrijeme muzeja.

Komentari