Hrvatski kandidat za Oscara "Zvizdan" od ovog četvrtka u Kinu Galerija

Objavljeno: 22.09.2015. 14:55

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: zvizdan.com

Hrvatski kandidat za Oscara, Matanićev Zvizdan prikazuje se od četvrtka, 24. rujna u kinu Galerija paralelno s cijelom Hrvatskom, nakon serije premijera i pretpremijera održanih diljem Hrvatske od 16. do 23. rujna.

Od samih početaka i svjetske premijere na međunarodnom festivalu u Cannesu Zvizdan niže uspjehe – na spomenutom festivalu osvojio je Nagradu žirija u sklopu programa Izvjestan pogled, uz fantastičan odjek u svjetskim medijima i prijem međunarodne publike.

Zvizdan prati tri različita desetljeća u dva susjedna sela operećena netolerancijom i sukobima, a kroz tri ljubavne priče progovara o opasnostima, ali i postojanoj snazi zabranjene ljubavi.

Uvršten je u službenu selekciju deset najboljih europskih filmova koji konkuriraju za Nagradu LUX 2015 a dodjeljuje je Europski parlament, a nakon regionalne premijere na Sarajevo Film Festivalu ovjenčan je nagradom CICAE koju dodjeljuje žiri Međunarodne konfederacije umjetničkih kina.

Na pulskom filmskom festivalu, gdje je premijerno prikazan u Hrvatskoj, ostvario je apsolutnu pobjedu sa šest Zlatnih Arena i nagradom Oktavijan – uz Grand Prix, tj. Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film, nagrađeni su i Dalibor Matanić za režiju, Tihana Lazović za glavnu žensku ulogu, Dado Ćosić za najbolju sporednu mušku ulogu, Nives Ivanković za najbolju sporednu žensku ulogu te Ana Savić Gecan za najbolju kostimografiju.

Najnovije priznanje pristiglo je iz Hrvatskog društva filmskih djelatnika, koje je Zvizdan odabralo za hrvatskog predstavnika u natjecanju za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma.

Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, a u ostalim nastupaju Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković.

Direktor fotografije je Marko Brdar, a montažer Tomislav Pavlic. Producentica je Ankica Jurić Tilić i Kinorama, koproducenti su Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović, skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, dizajner zvuka Julij Zornik, scenografiju potpisuje Mladen Ožbolt, kostimografkinja je Ana Savić Gecan, a majstorice maske su Mojca Gorogranc Petrushevska i Talija Ivančič. Snimatelj tona je Mladen Pervan, a pomoćnik režije Dragan Jurić.

Komentari