Karnevalske skupine iz Hrvatske i inozemstva dolaze u Centar svijeta

Objavljeno: 26.09.2012. 09:49

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: eVarazdin.hr

Udruga „Črni maček ludbreški“ i ove godine organizira „Međunarodni jesenski karneval“ koji se održava u sklopu programa „Klopotec.“ 

Popularna manifestacija održat će se u subotu 6. listopada na Trgu svetog Trojstva u Ludbregu. 

– Na ovogodišnjem Međunarodnom jesenskom karnevalu očekujemo tridesetak karnevalskih skupina iz Hrvatske, te zasad 16 iz inozemstva, to uključuje Makedoniju, Srbiju i Sloveniju. Ovakav karneval održat ćemo četvrtu godinu zaredom, odlučili smo se upravo za listopad jer u tom mjesecu se ne održavaju nigdje drugdje karnevali pa ne dolazi do preklapanja. Jedinstveni smo iz tog razloga jer na ovom karnevalu nema povorke – kazao je počasni predsjednik Udruge, Stanko Žnidarić.

Uz njegovanje jesenskih običaja berbe grožđa, skupljanja jesenskih plodova, običaja pečenja rakije, degustacije mošta, na Trgu Svetoga Trojstva odvija se i zabavni program karnevala s predstavljanjem svih karnevalskih skupina.

Prošle godine na karnevalu je sudjelovalo preko pet stotina sudionika okupljenih u tridesetak karnevalskih skupina iz Hrvatske, Slovenije, Srbije te veliki broj posjetitelja iz Varaždina, Čakovca, Preloga, Koprivnice, Križevci, Varaždinskih Toplica.

- Udruga „Črni maček ludbreški“ posebnog je karaktera. Njihove ambicije i želje su zanimljive, a ove brojne najavljene skupine dolaze u Ludbreg kako bi vratili ono što je ludbreška udruga odradila u njihovim mjestima i gradovima. Glas o Ludbregu pronose u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Uz temeljni vjerski turizam Ludbreg ima svakako mogućnosti i u drugim turističkim sektorima posebice zbog raznih dugogodišnjih tradicija, kao što je i tradicija „fašnjaka.“ Grad Ludbreg ima vrijedne i marljive ljude, zanimljive manifestacije i to su naše prednosti – kazao je zamjenik ludbreškog gradonačelnika Božidar Hajsok.

Karnevalske skupine u Ludbreg će stizati već u petak 5. listopada

– Prvog dana priredit ćemo program za inozemne skupine, a birat će se i „Princeza karnevala.“ Drugog i središnjeg dana manifestacije najprije će predstavnici karnevalskih skupina biti na prijmu kod gradonačelnika, a potom od 14 sati slijedi okupljanje te dolazak u Centar svijeta gdje će biti predani ključevi grada – rekla je Gordana Loparić Beriša iz Udruge „Črni maček ludbreški.

U programu karnevala sudjelovat će i ludbreški vrtići te brojne ludbreške udruge. Tako će se na Trgu Svetog Trojstva peći rakija, moći će se kušati plodovi jeseni, a pripremit će se i gljivarski kotlić. Ukratko pravi spoj tradicijskih običaja.

Organizator manifestacije je "Črni maček ludbreški" u suradnji sa Savezom udruga hrvatskih karnevalskih gradova, Gradom Ludbregom, Turističkom zajednicom grada Ludbrega i FECC-om.

Udruga „Črni maček ludbreški“ prije svega radi na očuvanju tradicije održavanja „ludbreškog fašnjaka“. Prema nekim izvorima, tradicija održavanja „ludbreškog fašnjaka“ postoji već više od 150 godina i među najstarijima je u Hrvatskoj, nažalost o samom početku ne postoje pisani dokumenti već samo prepričavanja koja se prenose sa koljena na koljeno.

Najstariji pisani dokument, koji govori tome u prilog je kronika škole, koju je prije stotinu godina vodio ludbreški učitelj Anton Feržić. Smatrao je potrebnim da u priloženi ''Letopis'' umetne i ove retke: ''Za vrijeme poklada tj. na fašnjek i dane prije njega širi se veliki razvrat u ovom mjestu. Tad su gostionice pune ljudi i mnoge se nepodopštine događaju.''

 Nešto mlađi pisani dokumenti su fašnjačka pjesmica ''Če jenput na leto ja sem kak nor'', autora ludbrežanina Ljudevita Vrančića, objavljena u fašničkom listu ''Klopotec'' iz 1922. godine. Iz tih vremena datira i slika objavljena travnja 1927.g. u ilustriranom listu ''Svijet'' iz Zagreba, ''Ludbreški expres-orient''.

Komentari