Ljeto u Varaždinu: AccoDuo iduću srijedu u Atriju Starog grada

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 12.07.2013. 16:24

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: -

U sklopu "Ljeta u Varaždinu", u Atriju Starog grada u srijedu, 17. srpnja u 20:30 sati gostuje AccoDuo (Ivana Levak Vaupotić i Miran Vaupotić, obojica na klasičnoj harmonici).

Od utemeljenja 2004. godine AccoDuo je vrlo brzo napredovao u jedan od najperspektivnijih klasičnih harmonikaških ansambala. Sa velikom predanošću Ivana Levak i Miran Vaupotić izvode živopisan program koji predstavlja autentičnu sliku europskog komornog muziciranja i kulture.

Interpretacije AccoDua dokazuju jedinstvenu sposobnost kombiniranja repertoara koji seže od klasičnog do suvremenog, te uključuje vlastite obrade.

AccoDuo nagrađen je posebnom nagradom Schnittke na IBLA Grand Prize 2008 u Ragusi, Italija, te je pobjednik 14th International WCH Competition 2012. godine u SAD-u.

Za diskografsku kuću Classic Concert Records snimili su CD Romansa sa vlastitim obradama klasičnih djela i originalnim djelima, izdan 2009. godine, koji je zavrijedio odlične kritike između ostalih i stručnih portala i časopisa Accordions Worldwide, te Classical Free-Reed.

AccoDuo surađuje sa eminentnim skladateljima kao što su John Alan Rose, Paolo Ugoletti, Eric Schwartz i mnogi drugi. Praizveli su njima posvećena djela, Koncert za dvije harmonike i simfonijski orkestar slovačkog suvremenog skladatelja Petera Machajdika, Hrvatsku suitu ruskog skadatelja Jevgenija Derbenka i dr., svirajući sa priznatim komornim i simfonijskim orkestrima poput Kalinjingradskog komornog orkestra, Filharmonije Paderewski, Slovak Sinfonietta itd.

Ivana Levak i Miran Vaupotić upoznali su se u Zagrebu kao učenici harmonike i nastupaju zajedno više od deset godina, usavršavajući subliminalan sinkronicitet i jedinstven izvođački stil. Obiteljske veze ovih glazbenika također imaju izravan utjecaj na izvedbu dua. Oboje su diplomirali klasičnu harmoniku na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Hrvatska..

Komentari